Много хора се събраха пред НДК на протеста по инициатива на семейството на убития Андрей Монов с призива "Убиецът Полфрийман в затвора". Въпреки дъжда, хората се отправиха по бул. "Витоша" към лобното място на студента Андрей Монов до храма "Света Неделя".

Митинг-шествието бе провокиран от решението на тричленния състав на САС, начело с председателя му Калин Калпакчиев, които излязоха с определение за предсрочно условно освобождаване от затвора на осъдения Джок Полфрийман.

"Искането е едно и е ясно - справедливост за всеки. С това решение, преди една седмица, този състав на Софийски апелативен съд наруши чувството за спреведливост в обществото", заяви пред медиите бащата на убития от австралиеца - психолога Христо Монов. "Аз много добре знам, че съдът е независим, но той е зависим от закона", подчерта той.

"Не е важно колко сме, важното е, че сме на този площад, който носи това свещено име", каза осиротелият баща. "Този площад се вижда от гроба на Андрей, но там са само костите - важен е духът", каза Монов пред протестиращите.

Той заклейми тъй наречените соросоиди: "Кажете на тези хора, че вие не сте родител едно и родител две, а мама и татко, а те ще ви кажат, че сте хомофоби. Успяхте да ни обедините. 

Вън от съдебната система на тези, които я опозориха, които посегнаха на нашата националност", призова бащата на убития преди 11 години Андрей. "Вън слугите на Сорос от съда" и "Калпакчиев оставка", бяха надписите по плакатите, които издигнаха протестиращите.