„Асен Василев сбърка с комуникацията в началото. Бюджетът ще е крайъгълен камък”. Това коментира в ефира на Нова тв бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Аз съм бил в по-прости конструкции, но не съм си позволявал да представя бюджет, който не е съгласуван с коалиционни партньори, от които се очаква подкрепа”, коментира още той.  

Според него коалиционните партньори са „проявили благородство и са оставили темата за бюджета за след изборите”. След това са получили някои параметри на бюджета, които ще трябва да минат през сериозен дебат.

„Според мен не са постигнали компромис по бюджета. Това, което им представи като първи компромис Асен Василев, е игра с публиката, която няма да завърши добре. Ако е сложил 2,4 млрд. такса за газа и сега я е махнал, проблемът въобще не е решен. Остават още поне 1,5 милиард кухи приходи”, коментира Горанов.

„Може в името на това да остане правителството, защото това е по-висша цел от калпавия бюджет, да подкрепят нещо. Но рисковете остават и те не са за пренебрегване”, каза Горанов.

„В изпълнението на бюджета винаги може, когато не ти вървят приходите, да отрежеш разходите. Но това не е добра тактика. И особено когато предварително си програмирал един бюджет и предварително е ясно, че се разминава с това, което трябва да се случи, показва или желание да заблуждаваш обществото, или липса на професионализъм или нещо друго.

3% дефицит е риск за влизане в Еврозоната. Моите притеснения са, че 3% дефицит с надути приходи, защото освен таксата за газа в бюджета имаш доста сериозни очаквания за приходи, които най-вероятно поне с 1,5 милиарда няма да се реализират. Това означава, че нямаш никакви буфери и поставяш под риск влизането в Еврозоната. Играеш доста рисково”, каза Горанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук