Близо 40 000 са само електронни извинителни бележки на учениците, издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ). Така за 2 седмици са прехвърлени вече 15% от общия брой отсъствия, които се регистрират в образователната система за година или около 270 000 по данни на МОН, коментират учители, цитирани от "Труд".

Днес е първият учебен ден, от който важат само извинителните бележки, издадени по електронен път. От 15 септември досега вървеше т. нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците от 1. до 12. клас по медицински причини можеше да се извиняват и с документ на хартия.

Според статистиката общият брой на лекарите, издали електронен документ в това време, е достигнал 3300. Средно на ден се генерират над 5000 извинителни бележки, посочиха от МЕУ.

Въпреки че учители се оплакаха, че нямат достъп до въпросните електронни документи, от днес трябва да извиняват отсъствията според новите правила. От тях следва, че след извършването на физически преглед личният лекар вписва електронната бележка в Националната здравноинформационна система.

В момента данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, откъдето автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик, уточняват от МЕУ.

Колко ще струва една такава бележка зависи изцяло от решението на лекаря, защото тази услуга не се поема като разход от НЗОК и се очаква всяко джипи да направи свой ценоразпис - то може да реши дали да иска такса и каква. Някъде вече залепиха пред кабинетите цени от от 5,6, дори 10 лв.

Електронните медицински бележки ще стават  веднага видими за родителя в електронния дневник, напомнят от МЕУ.

Класният ръководител, директорът и родителят не е необходимо да правят нищо допълнително. Важи и правилото, че с тези документи ще извиняват отсъствията със задна дата - ако ученик се разболее в петък, но отиде на лекар в понеделник, то бележката му ще важи от посочената от лекаря дата.

Именно тук виждат възможност за нови злоупотреби родители и учители. А учениците засега разчитат на лекарите си да им дават нужните бележки, а дали ще успеят да хакнат системата, която се въвежда, за да спре фалшифицирането на документи за извиняване на отсъствия, предстои да се разбере, признават педагози.