Дали ще има пари за изплащане на компенсации за бизнеса заради високите цени на тока остава под въпрос. Депутатите от бюджетната комисия към парламента не стигнаха до съгласие какви приходи трябва да остават в производителите на ток и каква част от приходите им трябва да влизат във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Крайното решение ще бъде в ръцете на депутатите при гласуване в пленарна зала, пише "Труд".

Предложението на Министерски съвет за облагане на свръхприходите от продажба на ток беше внесено от името на депутати между първо и второ четене на промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

То предвижда във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да влизат приходите на атомната ни електроцентрала, които са над 180 лв. за мегаватчас, приходите от производителите на електроенергия от възобновяеми изночници, които са над 350 лв. за мегаватчас, както и приходите на ТЕЦ-овете на лигнитни въглища, които са над 350 лв. за мегаватчас плюс цената на квотите за вредни емисии.

Според становище на бизнеса предложените тавани на цените са твърде високи и няма да осигурят достатъчно пари за изплащане на компенсации за фирмите. По време на заседанието на бюджетната комисия имаше коментари, че от въглищните централи няма да бъде събрано почти нищо. Депутатите направиха промяна в предложените текстове и вноски ще бъдат събирани не само от ТЕЦ-овете на лигнитни въглища, а от всички ТЕЦ-ове.

Предложеният текст предвижда вноски във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да правят и търговците на ток. Като предложението е търговците на пазара на едро да работят с марж на печалбата от 10%, а търговците на дребно с 15%.

За разлика от производителите на ток обаче, където предложението е приходите да са фиксирани, за търговците предложението е да получават процент и така при по-висока цена на тока ще реализират по-голяма печалба. Имаше предложение надценката за всички търговци на ток да бъде 10 на сто, но то не беше подкрепено от комисията.

В крайна сметка предложените текстове не бяха подкрепени от бюджетната комисия, но ще бъдат внесени за окончателно гласуване в пленарната зала на парламента.

Депутатите от бюджетната комисия подкрепиха предложението компаниите, които работят в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването да плащат нов данък в размер на 33% върху свръхпечалбите си. Този данък ще се плаща за 2022 г. и 2023 г. и с него ще бъде обложена печалбата, която надвишава средната печалба на компаниите за периода 2018-2021 г.

Парите от този допълнителен данък ще може да се използват за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока. Възможно е да има и нови помощи, но само за най-бедните домакинства. Прагът на доходите, под които ще бъдат изплащани тези помощи, ще бъде определен от Министерски съвет.