В управленската програма ясно сме записали една цел, която следваме във всички разговори с Европейската комисия, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков след откриването за движение на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". 

Той посочи, че целта е максимално бързо изграждане на оставащия участък от автомагистралата, като ще бъде търсен вариант той да е изцяло извън Кресненското дефиле, при максимално съобразяване със защитата на биоразнообразието и без загуба на европейски средства.

"Бих казал, че след преговорите, които водим през последните месеци с Европейската комисия, имаше финална техническа среща, от която очакваме заключенията да бъдат финализирани следващата седмица. Мисля, че сме постигнали разумен компромис.

Очакванията ни са до 2027-28 г. да бъде завършена цялата магистрала "Струма", отбеляза министър Андрей Цеков. 

„Не говорим за ново трасе, очакваме финалното одобрение за източния вариант с условието и ангажимента, който сме поели, уточни министърът.

В средносрочен план ние ще работим за изпълнението на още едно трасе - минимум двулентово, извън Кресненското дефиле“, каза още Андрей Цеков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук