Тази сутрин внезапно ни напусна отец Александър Чъкърък, свещеник в църквата “Свети Георги Победоносец” в Одрин, съобщиха от българското консулство в турския град.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в Одрин. Завършва българското училище „Петър Берон“ в града, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в София и Семинарията в  Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

По време на следването си е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от старозагорския митрополит Галактион и веднага е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм. Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

През февруари тази година отец Александър Чъкърък беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук