Срокът на кредитната ваканция до края на годината е достатъчен, за да може компаниите и гражданите да преминат през пика на кризата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС.

Той благодари на търговските банки за решението за отсрочване на кредитите и припомни какви са условията, заложени от БНБ. Мерките са предназначени за всички физически лица и фирми, които се затрудняват да обслужват заемите си към банките и дъщерните им дружества, като те трябва да декларират това пред съответната банка.

Горанов разясни и какви са трите стандартни механизма за отсрочване, които са одобрени от БНБ. Според първия може да се отсрочат главницата и лихвата до шест месеца. Вторият вариант предвижда отсрочване само на главницата до края на тази година, а третият механизъм е приложим за револвиращи продукти. Задълженията могат да се разсрочват за срок до шест месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г.

Финансовият министър припомни и, че мерките важат за задължения възникнали преди към 1 март 2020 г.


Запитан в момента има ли смекчаване на критериите за членство в чакалнята на валутния съюз, Горанов заяви: "Продължаваме по предварително одобрения план между България и държавите членки на ИЕРЕМ".

"През юли 2018 г. заявихме, че искаме да установим близко сътрудничество с Европейската централна банка и да кандидатстваме и влезем в ИЕРЕМ. Планът се изпълнява. Остава само една стъпка, за да се изпълни напълно. Следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение на последния елемент от плана.

Имаме уверение, че ангажиментите от наша страна и на партньорите ни са непроменени. Ако си свършим работата в графика, ще се присъединим към Банковия съюз и ИЕРЕМ", уточни финансовият министър. 

Запитан очакват ли се опашки заради банковата ваканция, Горанов каза: "Решението е ясно. Голяма част от тях не изискват посещение на банкови клонове и офиси. Тези кредити трябва да са били редовни или с максимум до 90 дни просрочие към 1 март. Тоест говорим за проблемни кредити, ставащи такива именно поради проявлението на пандемията.

Тоест тези, които са били с нередовни кредити преди кризата, няма да се възпозлват от механизма, одобрен от Централната банка", добави той.