ВСС не гласува днес дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Причината - адвокатът на Иван Гешев внесъл молба с искане заседанието да бъде отложено, тъй като обвинител номер 1 е на международна конференция извън София, а и защитникът бил болен.

Кадровиците отказаха да отложат заседанието. 

Гешев с ход в 12 без 5 заради заседанието на ВСС, на което може да му вземат главата

Вчера следобед Иван Гешев е внесъл и становище по второто искане за оставката му. В него се твърди, че този ВСС не може да вземе решение, защото е с изтекъл мандат.

И поиска спиране на производството, докато Конституционният съд не се произнесе. Кадровиците отказаха с мотив, че върховните магистрати не са приели да разгледат казуса по същество.

Заместникът на Иван Гешев и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили инцидента с главния прокурор на 1 май, да бъдат изслушани от ВСС.

Това гласуваха единодушно членовете на кадровия орган.

Изслушването ще е в рамките на производството за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, направено по искане на шестима членове на ВСС. 

Гешев е направил искания за доказателства по производството срещу него  - сред тях да бъдат приложени заповеди за отпуск и командировка, медийни публикации, становище на Федерация на ционистите у нас и други.

ВСС гласува да изслуша и израелския експерт, който бе на посещение у нас на 1 май и бе заведен на мястото на инцидента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук