С промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) чадърите и шезлонгите по родното Черноморие остават безплатни и през лято 2021.

Яснота колко ще спестим все още няма, тъй като преговорите продължават. Позицията на концесионерите по казуса пък остава противоречива.

От ресорното ведомство коментираха пред „Монитор“, че към момента се обсъждат различни варианти за осъществяване на идеята, а с предложения по време на общественото обсъждане са се включили и самите стопани на плажовете.

Това намаление на цените не ни помогна по никакъв начин, а напротив – през целия сезон се мъчихме да покрием разходите си подчерта концесионерът на ивици в Несебър, Поморие и Созопол Кирил Спасов.

По думите му, ако все пак бъде въведено подобно изискване, то би било най-разумно всеки стопанин на плаж сам да избира с какво намаление да работи – от 0 до 100%, а пропорционално с това и да се намалят и концесионните такси.

Друг вариант е собствениците на хотели по брега да заплатят предварително за използването на част от чадърите и шезлонгите в платената плажна зона.

Според концесионерите цените на плажните принадлежности у нас далеч не са най-сериозният проблем, пред който е изправен туризмът.

Полети за България няма


което е основното препятствие. Сериозна спънка остават и визите за чужди граждани“, категоричен бе Спасов, като допълни, че ако страната се стреми да привлича платежоспособни туристи, то нивото по морето трябва да бъде вдигнато, което пък не може да се случи с ниски цени.

Освен това разходите на стопаните на плажове нараснаха значително главно заради разходите за обезпаразитяване на ивицата и въвеждането на задължителна дистанция между чадърите.

Според последната заповед относно дейността на местата за настаняване, развлечение и плажовете трябва да има поне 4.5 метра разстояние между плажните принадлежности. Подобно изискване обаче намалява с около 30 на сто общата бройка на всеки един плаж.

Според браншовици натовареността на хотелите, къщите за гости и плажовете ще зависи основно от мерките, при които съседните на България страни ще посрещат чуждестранните туристи.