Най-рано след четири години България ще може да получи първите два изтребителя F-16, ако договорът за доставка бъде подписан до лятото. Това обясниха от компанията производител на американските бойни самолети „Локхийд Мартин”, цитирани от Нова телевизия.

Фоторепортаж в БЛИЦ: Експерти показаха на "тест-драйв" как лети F-16 Блок 70 за България 

Процесът на преговорите между България и САЩ продължава, след като парламентът разреши отклонение от първоначално заложените 1,8 млрд. лв. за нови изтребители. 

Още не е ясно за каква цена се преговаря. 

Каракачанов със сензационни подробности за закупуване на новия ни изтребител 

Очаква се обаче страната ни да получи осем нови бойни самолета на три транша - първо два, после още четири и накрая последните два. За тях, според производителя, ще трябва обучение на поне 16-има пилоти.

Директор в „Локхийд Мартин” обяви грандиозна новина български пилот и първия за България Ф-16 

„Цената е въпрос, който се уточнява между правителството, а разсроченото плащане е въпрос на преговори. Очакваме обучението на пилотите да е между 2021 и 2022 г.”, заяви мениджърът “Международно бизнес развитие” за F-16 в “Локхийд Мартин” Джим Робинсън.

Гореща новина от "Локхийд Мартин" за изтребителите Ф-16, които България ще купи! 

„Обучението най-вероятно ще е в САЩ и ще отнеме между 9 месеца и година за един пилот. Готови сме да обучаваме и опитни, и нови летци”, каза Дан Сивил, пилот-консултантът на “Локхийд Мартин” по интерфейса на изтребителите.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!