Тези пари са част от модела, по който се крадяха пари в България, през поръчки, през най-различни корупционни практики. Една от тях е тази, да се отписват задължения. Това, което днес звучи като новина, ние за това от БСП алармираме от години. Когато го казахме за първи път, опонентите  ни се отнесоха доста агресивно и иронично. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в "Лице в Лице" по bTV, коментирайки думите на финансовия министър, че през последните 10 години има 10 милиарда лева несъбрани данъци. 

По думите ѝ, БСП твърди това отдавна с аргументи, времето показа че сме прави. 

32-ма политици са подслушвани, но не и от БСП. 

"Нека да се направи проверка и да излезе истината. Съмнявам се, че няма политици от БСП. Нека органите да проверят и да кажат окончателно. 

Подслушването е абсолютно недопустимо и неприемливо. Част от 11-годишния модел на управление на ГЕРБ. Това е част от това, което искаме да променим. Питат ни често - кой модел? Ето този модел. Убиване на държавността, обезличаването на институциите", заяви Нинова. 

По думите на лидера на БСП, партията категорично ще спазва закона и ще има правова държава, ако дойде на власт. Ще се слуша само след съответните съдебни решения. 

Обединението с АБВ, Татяна Дончева и Кадиев. Кой го предложи?

"Голямата коалиция в ляво вече е факт. Сутринта казах, че голяма коалиция "ще" има. Сега ви казвам, че вече я има. Минути, преди да дойда в студиото, започнахме подписването на споразуменията.

Подписахме с АБВ и формацията на Кадиев. Първите стъпки са направени. Инициативата поех аз. Говорих с първо с Първанов, с Петков, с Татяна. Тези разговори продължават вече две седмици. Не бяха публични, защото искахме да стигнем до резултат. Не бяха лесни. Радвам се, че вече има резултат. България има нужда от обединение в ляво", заяви лидерката на БСП. 

По думите ѝ, тя е имала съответния мандат от партията. "В партията решенията се взимат само от колективните органи. Има решение, с което Националният съвет ме упълномощават да започна разговорите със силите в ляво и патриотичните сили", подчерта тя. 

Нинова разкри и подробности от преговорите, по-специално с Татяна Дончева. 

"По-скоро е интересно да се разговаря с Татяна Дончева. Питайте нея защо тя е решила да се върне в партията майка. Ние стъпихме на общата ни история.

Първото нещо, което си казахме, Таня дай си платформата. Ако ще водим разговори, първо трябва да стъпим на общи политики. В много голяма степен имаме припокриване в ляво. Таня каза, че иска възможност да може да отвори към центъра този разговор. 

Това съвпадаше с решението на Националния съвет, така започнахме, след това преминахме към детайлите", разкри Нинова. 

Закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата 

"Нашата позиция отдавна е същата. Дори и преди миналите избори сме го заявявали. По това нямаме никакви разминавания. Ще се явим с общи листи. Запазва се формата на досегашната коалиция.

Никой не е напуснал или гонен. Просто допълваме с новите три. продължаваме разговори и с още партии. Предстои как листите да бъдат разпределени. Всяка от партията си е казала своята позиция. Ние като най-голямата партия и основата също ще уточним с нашите структури листите. Мисля, че ще се справим", каза Нинова. 

Янаки Стоилов в правителството

"Държахме се като истинска партия. Участията в правителството се взимат от колективните органи на партията. Служебното правителство си върши добре работата. Няма как да не се престъпи към смени и уволнения там, където се е пречело на изборите, упражнявало се е натиск. На второ място правителството трябваше да покаже корупцията. Така, че то си върши работата много добре", каза лидерката на БСП. 

Това е правителството, което ще остане още няколко месеца в различни форми. Така ли е конструирано то?

"За мен това е внушение, което не отчита констиотуционните и парламентарни норми. След тези избори , една от партиите ще бъде първа. Мандатът ще бъде даден на нея. Тя ще представи правителство и то ще бъде подложено на гласуване", каза Нинова. 

Ако следващия парламент повтори конструкцията на първия и не се стигне до съставяне на правителство 

"Ако не се стигне до правителство ще е много тежко за България. Ще е пагубно. Ако не се състави правителство през есента, няма кой да гласува бюджета за следващата година.

Освен това случилото се в 45-то НС е отрезвило доста хора, които казаха с един не искам, с онзи не искам. В хората има разочарование, че са пращани на втори избори. Представете си, ако ги пратим на трети. Трябва да има правителство. То трябва да е принципно", заяви Нинова. 

Бихте ли подкрепили кабинет, в който БСП не участва?

"Не обичам да отговарям на хипотези. Правителство без БСП не можеше да има. На следващите избори ще си повишим резултата. Така, че това, което казвам, че важи с още по-голяма сила. Нека си направим едни хубави съдържателни избори, за политики", каза Нинова. 

Относно, с кой ще правят коалиция социалистите, Нинова помоли да я попитат след изборите.