Войната по пътищата, която отне стотици животи в последно време, не спира. Заради това законодателната власт взе крайното решение за промени, за да се спре ръстът в броя на катастрофите, причинени от пияни и дрогирани шофьори.

Според новия закон държавата ще конфискува автомобилите, собственост на шофьори, които са хванати зад волана надрусани или пияни. Тази промяна в НК, както БЛИЦ писа влезе в сила в 00:01 ч. на 8 август и се очертава да е от решаващо значение.

Промените в Наказателния кодекс са факт! Конфискуват колата ви, ако направите това!

Буквата на закона гласи, че ако водач на МПС е проверен от полиция с дрегер или drug test, а резултатът е положителен и автомобилът е негова собственост, то МПС-то се отнема в полза на държавата. Ако водачът не е собственик, провинилият се е длъжен да заплати на държавата сума, равна на оценката на автомобила.

Именно отнемането на автомобилите предизвика полемика сред обществото. Точно заради това от БЛИЦ попитахме читателите дали са съгласни с това в анкетата "Одобрявате ли отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори?".

Според най-голям брой от гласувалите - 53.47% в анкетата колите на пияни и дрогирани шофьори трябва да се конфискуват, тъй като само така ще се спре войната по пътищата. 

Други 30.66% считат, че това наказание дори е малко и трябва да има затвор за подобно нарушение.

Малко над 14% пък считат, че джигити ще си намерят друга кола и пак ще вършеят по пътищата. А около 1.5% не шофират или не притежават кола и нямат мнение по въпроса.

Гласувайте и в новата анкета на БЛИЦ където ви питаме: Защо обвиняемият Васил Божков се прибра в България?

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук