Противоречива идея: Съзнателно заразяване на хора с коронавирус с цел изпитване ефективността на потенциална ваксина.

Подходът се нарича проба за имунитет и не е обичайният начин за тестване на ваксина.


В повечето случаи изследователите проследяват хиляди хора, някои от които получават ваксина, а други плацебо, след това проверяват кой е заразен по естествен път в живота си. Това е по-бавен процес, но има по-малко рискове от умишлено заразяване на хора, които след това са ваксинирани.

Но някои учени сега твърдят, че рисковете от подобни тестове си струват, ако потенциално се ускори разработването на ваксина. Три групи от здравни експерти наскоро публикуваха статии, в които подкрепят подобни идеи.

И миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) публикува документ с критерии за "етична допустимост" при изпитването на ваксина против Covid-19, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Обикновено отнема десетилетия за производството на ваксини, но експерти търсят начини за съкращаване на целия процес с Covid-19 до може би 12-18 месеца. Няма гаранции, че те ще успеят да го направят.

Експертите коментират, че изпитанието може да отнеме няколко месеца, а създаването на вариант на вируса, с който хора ще бъдат заразени - важна част от всяка проба за имунитет - вероятно ще отнеме най-малко 6 месеца.

"Трябва да търсим начини, които не са типични при разработването на ваксина", подчерта Стенли Плоткин, професор от Университета Пенсилвания и експерт по ваксини, който е съавтор на статия в журнала "Ваксина" от по-рано този месец, в която се призовава за проба за имунитет.

По думите на експерта непосредствената задача не е създаването на ваксина за общо прилагане, а по-скоро по-бързо одобряване на ваксина за спешно прилагане върху хора от рискови групи.

Няколко потенциални ваксини са тествани вече върху хора.

Пробите за имунитет се разглеждат като вариант, когато традиционното разработване на ваксина не е възможно. През 2017 г. Националните институти за здраве препоръчаха против подобни изпитания срещу вируса Зика заради етични съображения.

Но сега традиционни тестове за ваксина ще бъдат по-сложни, защото заразата със Зика е непредсказуема. Изследователите се подготвят за проби за имунитет, макар че не са получили официално зелена светлина.

Но някои експерти не мислят, че пробите за имунитет ще ускорят създаването на ваксина, защото първо трябва да бъде създадена версия на вируса за използване при тестване. Този щам трябва да бъде създаден според стандартите на правителството и да се открие точната доза.

Друг проблем е, че няма ефикасно лечение срещу коронавирус, ако доброволецът се разболее.

До момента 15 000 доброволци от повече от 100 държави са готови да се включат в такива изпитания.