Сезонните работници, които доскоро прибираха реколтата от пипер в полетата на Ръжево Конаре, Дълго поле и Калояново, търсят препитание другаде. Причината е опустошителната градушка, която се стовари там на 29 август.

Хората, които останаха без работа, са предимно от Подбалкана - Розино, Климент, Баня, пише "Марица". 

Малка част от тях след градушката се пренасочват към градини в Карловско. Други ще изкарват хляба си в Европа.

Над двеста роми от Розино вече се отправят на гурбет в Западна Европа. Те ще се включат в бригади, които берат грозде в Испания и Франция. Фамилиите заминават организирано, те ще пътуват до новата си месторабота с автобуси, които тръгват от София.

След градушка  за тях вече няма работа в пловдивско, но веднага се преориентираха и потеглят за Европа, разказа кметът на Розино Али Кючук. Има фирми, които набират сезонни работници за Европа, те се следят пазара на труда и се свързват с хората, обясни той.

От Розино за София вече потеглиха първите десетина  буса с общо над 100 човека от селото. От там  организирано с автобуси потеглят за Испания и Франция.  Всеки, който заминава на работа в чужбина до няколко дни ще привлече поне още една фамилия след себе си, разказват в Розино.

Хората ще останат там до края на сезона. Освен грозде, в регионите, в които отиват има за прибиране и други култури.

Досега от Розино в земеделските стопанства на Ръжево Конаре, Дълго поле и Калояново работеха близо 200 човека. Те потегляха всяка сутрин, извозвани от бусовете с по около десетина човека в тях. Вечер хората се прибираха обратно по селата си.

Отсъствието им от нашите села се чувства осезателно не само на полето, отбеляза кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов. Всяка сутрин в селото пристигаха поне 20-тина буса, сега не е така. ОТ липсата им местните магазини губят много голяма част от клиентелата си.

Допреди петнадесетина дни сутрин и вечер тези хора изпълваха магазините и пазаруваха. Сега собствениците на магазините  споделят, че оборотите им са  паднали значително. Откакто   сезонните работници ги няма в магазините влизат дневно по десетина човека.