Градушка с големината на праскова удари селата Ръжево Конаре и Дълго поле снощи. 100% от земеделската продукция е унищожена, а жителите са изправени пред огромно предизвикателство, пише "Марица". 

"Това, което мога да кажа е, че за своите 62 години такова чудо не съм виждал. Гледал съм само по телевизията. Тук имаше град не само с големината на орех, а и с размера на праскова. Още по-парадоксалното е, че това е район, който от 30 години е защитен с площадка за изстрелване на противоградни ракети. А такива не бяха изстреляни.

Кои са тези, които не са позволили  ракетите да бъдат пуснати?", запита гневен кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов.

По думите му 100% от земеделската продукция е унищожена. "Няма и една здрава пиперка. Всичко е унищожено, и патладжаните, и малините, и пъпешите, абсолютно всичко. Наистина търся отговор на въпроса кои са тези висши интересни, които забраниха да се стрелят ракети и обрекоха няколко хиляди души на глад", каза още Гинов. 

Той посочи, че освен че отглеждат зеленчуци, производителите осигуряват  работа и прехрана на десетки. 

"Градушката продължи 40 минути. Щети има по керемиди и коли, но тук коментираме изхранването на половин България. Всички договори на зеленчукопроизводителите се анулират, поради липса на продукция. Всички фабрики, сключили договори с тези зеленчукопроизводители, спират да работят. Тези, които са били зависими от собственото си производство, след няколко дни ще бъдат тежко ударени от последствията от тази градушка", подчерта Димитър Гинов. 

Още няколко села бяха ударени от градушка снощи. Щети за хиляди по продукцията има също в Белозем, Шишманци и Маноле. 

Стопани от района на Пловдив започнаха огледи за щети по посеви и насаждения след снощната градушка, която за кратко падна в няколко села около Стряма, Раковски, Брезово, Карлово и Хисаря.

В село Трилистник има поражения по овощни култури като ябълки и сливи, а също и върху зеленчукови градини, коментира земеделски производител от региона Красимир Кумчев, предава БНТ. В Белозем също се жалват от ударени зеленчуци в дворове и ниви.

След бурите и светкавиците късно вечерта вчера за малко е било прекъснато електричество в няколко села. Захранването още снощи навсякъде е възстановено. Никъде няма щети по къщи е пострадали хора. И днес за района на Пловдивска област синоптиците обявяват жълт код за възможни валежи, гръмотевични бури и градушки.