Нова грипна епидемия изглежда чука на вратите ни, след като в Бургаска област се очаква пет училища да затворят временно врати от 4 март, предава Нова тв.

Община Созопол проверява три учебни заведения в началото на идната седмица, след като е отчетен ръст на заболелите от грипен вирус Тип Б. Три от пет проби, взети от лични лекари, са дали положителни резултати, съобщава началникът отдел “Противоепидемиологичен контрол“ в РЗИ-Бургас д-р Мирослава Киселкова.

В понеделник ще се изследват всички взети проби от личните лекари в областта, за да се прецени, дали ще бъде обявена нова грипна епидемия.

В Пловдив също има притеснения за здравето на учениците, след като под домашна карантина са поставени 20 ученици и двамата техни учители от Математическата гимназия, след като се върнали от екскурзия в Италия.

Трима студенти пък са под лекарско наблюдение в Инфекциозна клиника в града, след като също се прибрали от пътуване до “Ботуша“. Здравните власти се надяват въпросните да не са преносители на коронавирус.

В Пловдив и Раковски общо три училища остават затворени до Националния празник, като не е изключено “дървената ваканция“ да бъде удължена до края на идната седмица.