Манията да се вдигат огромни стоманобетонни сгради се пренесе и на уж защитената от закона територия на един от по чудо запазили се паркове в центъра на столицата – любимия на поколения софиянци и гости на града парк „Заимов“, констатират с тревога от сдружение „Кинопамет“.

С разрешението и с одобрението на издигнатия от политическа партия „Да, България!“ кмет на район „Оборище“ Николай Александров насред зелената площ на ъгъла на бул „Янко Сакъзов“ и бул „Евлоги и Христо Георгиеви“, само на броени метри от театър „Сфумато“ и общински театър „София“, се лее бетон, монтира се арматура и се строи нова масивна сграда, „отхапала“ по най-безобразен и скандален начин част от самия парк „Заимов“.

На строителната ограда в парка е закачена информационна табела, която съобщава, че се извършва „реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, район „Оборище“, ъгъла на бул „Янко Сакъзов“ и бул „Евлоги и Христо Георгиеви“, Зона Г13 – юг, промяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска“.

Смаяните от случващото се жители на район „Оборище“ не могат обаче да разберат и проумеят какво точно налага в парка да се вдига нов банков клон с паркинг към него или пък да се строи масивна, монолитна сграда на голямо питейно заведение на няколко етажа, но резултатите са „видими“ – свидетели сме как заради бетонния градеж е налице брутално „орязване“, редуциране на територията на прочутия парк „Заимов“, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Настояваме в тази връзка столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/, Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община и Дирекция „Зелена система“ да упражнят най-сетне правомощията си, като спрат незабавно скандалния градеж в парка „Заимов“, който най-вероятно ще повлече след себе си инициирането и на други нови подобни строежи в парка, докато градината не се „трансформира“ в един компактно застроен бетонен квартал, без каквато и да е следа от зеленина, заявяват от сдружението.


Редно е г-жа Й. Фандъкова да отстрани незабавно от длъжност и районния кмет на „Оборище“, който не е предприел абсолютно нищо, за да попречи на вдигането на абсурдната сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, изтъкват от сдружение „Кинопамет“.

Общинарите от „Оборище“ са длъжни да дадат и обяснения защо и на какво основание са допуснали възможността в обществените озеленени площи да се издигне масивна сграда в крещящо нарушение и на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Както е известно, законът разрешава при определени условия в паркове и градини да се монтират само временни преместваеми обекти, но в случая с въпросния нов монолитен стоманобетонен градеж в парка „Заимов“ и дума не може да става за лесно преместваемо временно съоръжение, убедени са в гражданското сдружение.

А тъй като строежът в парка е извършен в явно нарушение и на нормите на ЗУТ, той следва да бъде премахнат в най-кратки срокове, а унищожената зелена площ – възстановена, подчертават от сдружение „Кинопамет“.

Време е и Министерството на културата да предостави на историческия парк „Заимов“ защитен статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категорията "национално значение", като едновременно с това чиновниците на Боил Банов следва стриктно да определят и режимите на охранителните зони в него, заявяват от сдружение  „Кинопамет“.