Навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание.

Бунтът избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. 

По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

Въпреки че някои историци обявяват въстанието неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия и отваря пътя към Руско-турската война от 1877-1878 година.

Днес от 16.00 ч. в Градската градина (зад площадката на бившия мавзолей) в Сфия ще се проведе възстановка на един от най-славните моменти в българската история. Организатор е Национален съюз „Единение“.

Във възстановката ще участват членове на патриотични сдружения от София, Видин и Самоков. Ще бъдат използвани автентични униформи и носии, както и оръжия от онова време, ще бъдат произнесени оригиналните текстове на Възванието към българския народ, Кървавото писмо на Тодор Каблешков и клетвата написана от Поп Грую Бански. Ще бъде пресъздаден и изстрелът на Боримечката с черешовото топче в град Клисура.