Арести за купувачите на гласове, които пазаруваха гласове за първия тур за местния вот в Горна Оряховица, предава Нова тв.


Мустафа Мустафов по прякор Маджара, Тодор и Абдула от село Драганово са задържани за 72 часа и срещу тях е започнало дело. Преди арестите успяхме да разговаряме с героите, които ви показахме миналата седмица.

Схемата за купуване на гласове в този район е стара, но все още работеща. "Полиция – молиция, нямам проблем. Мен ме интересува парата. Дават телефон, на който ще влезе да гласува. Той снима бюлетината, излиза с телефона и му дават парите", разказа Маджара.

Резултатът от вота миналата неделя показа много малка разлика между основните опоненти в общината. Прокуратурата в Горна Оряховица взе мерки веднага и показа, че не е толкова трудно да се докаже пазаруването на вот.

"Нашата полиция 3-4 пъти ме търси, за да подпиша протокол, с който да не раздавам пари. Изобщо не знам какво търсиха", заяви Мустафов. 

Тримата ромски тартори вече са задържани и са с повдигнати обвинения за организиране на търговия с гласове. В деня за размисъл преди балотажа бяха връчени предупредителни протоколи на 10 души, сред които и Атанас Атанасов-Ахмедския, бивш общински съветник. Жалбата е по сигнал на симпатизанти на партията.

Малко преди да ги задържат, Абдула от Драганово отрече да се занимава с купен вот, макар че записите от скритата ни камера показват друго. "С никой не съм се срещал. И не съм раздавал пари. Един да излезе да каже, че съм му казал някаква дума", категоричен е Абдула.

Хората от родното село на Маджара казват, че трудно ще бъде открит след направените разкрития. Съпругата му не отрича, че той се занимава предимно с измами. 

Свидетел, пожелал да остане анонимен, разказа, че в търговията с гласове бил замесен и "бащата на полицая от Драганово". Въпросният мъж, който е председател на друга партия, а не на тази, за която раздава пари, отрича твърденията. 

За балотажа в Горна Оряховица във всички секции в общината са поставени камери. Има и засилено полицейско присъствие. А в понеделник съдът ще реши дали да остави за постоянно в ареста купувачите на гласове.