18.26% е избирателната активност на Местни избори 2019 към 12.30 ч. Това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ето какви данни изнесе говорителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция. 

В сравнение с първия тур на местните избори на 27 октомври активността е по-ниска, като тогава е била 23.54%.
 
Спрямо изборите на втори тур през 2015-та година, активността също е по-ниска.
 
Най-много хора към 12.30 ч. са гласували в Георги Дамяново - 56.79% от имащите право на глас 56,79 %.
 
Шокиращо нарушение се превърна в прецедент на днешния изборен ден
 
Най-ниска е активността във Варна и Пловдив – 10,5 % и 10,6 %.

Подадените сигнали са 70 броя от началото на изборния ден. По групи – нарушения на организацията, свързаните с работата на СИК и нарушения на избирателните права са 45.
 
24 са сигналите за предизборна агитация, 2 за купуване на гласове.
 
При агитацията, основните нарушения са агитация в социалните мрежи на страниците на някои от кандидатите, също агитационни материали за подкрепа. Социалните мрежи не представляват медийни услуги, ЦИК там няма правомощия.
 
Други нарушения за публикуване на социологически проучвания има няколко сигнала, 3 от новинарски услуги. 2 нарушения се анализират.

При организацията и нарушенията на изборните права – сигнали, че при попълването на бюлетините се отбелязва знака, като се поставят една върху друга бюлетините. Това може да е основание да бъде недействителна.
 
Имаше сигнали за опашки пред СИК в "Красна поляна", извършени са проверки. Пред избирателното помещение не са поставени образци, или липсва един екземпляр, сигналите са препратени към ОИК и се предприемат действия.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!