Българи в Англия започват все по-често да купуват апартаменти у нас. Тази тенденция в последните месеци наблюдават брокери в столицата. Причината е, че те се чувстват застрашени за оставането си в Англия след Брекзит и се застраховат.

Някои от тях действат много смело и дори не виждат апартамента лично, а го купуват чрез посредник, огледал имота, пише "Труд". 

“Те купуват дори по два-три апартамента наведнъж, търсят предимно в южните райони на София, което говори за заинтересованост и, че следят тенденциите на пазара”, коментира Десислава Петрова, член на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите й общо сделките с жилища в София от началото на годината с чужденци формират 10% от всички продажби, като 70% от тях са с нашенците в Англия.

Купувачите в София търся най-много двустайни апартаменти, което не е изненада – 70% от сделките са с такива жилища. Интересното е, обаче, че половината се купуват с цел инвестиция и клиентите участват с лични средства.

Нарастват и клиентите, които живеят в по-малки градове, но купуват жилища в София с чисто инвестиционна цел. Останалите 30% от сделките са с тристайни апартаменти, като при този тип купувачи най-често участва банка. При тях е характерно, че покупката обикновено е за лично ползване на имота.

“Засиленият интерес към нови жилища се обуславя от подобряването на покупателната способност на хората. При 5% ръст на цените на имотите на годишна база, увеличението на средната работна заплата за София спрямо второто тримесечие на 2018 г. е почти 14%.

Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните помещения, особено тези с лесен достъп в самото жилище.

Близо 80% от клиентите имат изискване за място за съхранение на вещи, както и мокро помещение, когато търсят нов дом. Тази потребност е пряко свързана с подсигуряването на битово удобство, особено при семействата с деца”, допълва Десислава Петрова.

“Свръхпредлагане на имотния пазар в столицата все още няма”, констатира Петрова. По думите й клиентите се интересуват все повече и от общите части на сградата. Задават въпроси за входното фоайе и асансьорите.

Освен това при покупки на етап “в строеж” често имат желание да разгледат някоя от вече построените сгради на инвеститора, за да са наясно какво биха могли да очакват за своя бъдещ нов дом.

Голям дял от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство, заради което почти 100% от проектите се продават преди да получат разрешение за ползване. Купувачите търсят основно жилища в южните райони на София.

Има дори примери за обекти, които чакат строително разрешително през 2020 г., а вече има между 20% и 30% предварителни резервации от купувачи на апартаментите, още преди да са видели идейния проект.

Според Десислава Петрова най-търсените квартали в столицата са Хладилника, Изток, Кръстова вада и Манастирски ливади.
 
Двустайните остават лидер на пазара
Апартаментите са три пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

Сделките в София се увеличават

Жилищата в София са близо три пъти по-достъпни спрямо 2008 г., става ясно от данните за цените на имотите и размера на заплатите. През първата половина на годината за покупката на един квадратен метър жилищна площ в София са били необходими 1,23 средни заплати за столицата. Докато през 2008 г. са били необходими 3,43 заплати.

Причината за това е, че доходите на хората се увеличават значително по-бързо от цените на апартаментите. Това, заедно с падащите лихви по кредитите, правят покупката на жилище все по-лесна.

Най-търсеният имот остава двустайният апартамент като причината за това е по-голямата му достъпност, коментират брокери. Като цяло за страната 42% от сделките са именно с двустайни жилища. Основната причина за сделките с имоти остава покупката на първо жилище, докато придобиванията с инвестиционна цел имат по-малък дял.

В София броят на продажбите на жилища бележи ръст от 4,4% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. Вписаните сделки са над 7600, а 2600 жилищни проекта са в етап на изграждане, коментират експерти.
 
Тенденции в Европа
Домовете за възрастни привличат инвеститори


Нарастващото търсене на жилища за възрастни хора тласка основните пазарни участници към нови инвестиционни стратегии.
Инвестициите в жилища за възрастни хора в Европа достигат рекордно високо равнище през тази година, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти.

За първите девет месеца на годината обемът на инвестициите в тази ниша от пазара възлиза на 700 млн. евро, посочва компанията в свой доклад. Сумата, обаче, се формира основно от две големи трансакции в сектора във Великобритания.

Нарастващият брой възрастни хора, които живеят по-дълго и разполагат с по-висока покупателна способност, предполага, че секторът на имотите за възрастни в Европа се подкрепя от стабилни основи и ще се разширява през следващото десетилетие, прогнозират от компанията.

За да установи къде в Европа пазарът на жилища за възрастни има по-голям потенциал за растеж, компанията формира индекс на възможностите за жилищно настаняване. Крайните резултати показват, че Германия, Франция, Великобритания, Италия и Полша са начело на индекса.

В този сектор се включват все повече инвеститори. Пенсионните фондове и публичните компании за инвестиции в имоти бяха пионери на този пазар.

Постепенно сегментът привлече и застрахователни компании, акционерни фондове, инвестиционни мениджъри и строителни компании, както и публични фондове, които оперират в сектора на здравеопазването.