Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не ни дава нито един лев. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева.
 

"Искаме икономическа подкрепа от държавата и я очакваме, защото ако преподавателите могат да работят, какво се случва с другия персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", посочи Денчева.
 
Тя обясни, че частните учебни заведения сами осигуряват средствата за заплатите на своите преподаватели. А миналата година са върнали част от таксите на родителите за храна и транспорт, които не са ползвани.
 
Валентина Денчева изтъкна и това, че в частните учебни институции има много малко заразени с COVID-19 деца и преподаватели.
 
"Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350? Не бива всички образователни институции да бъдат разглеждани под общ знаменател. Не бива да забравяме, че имаме достатъчно опит от пролетта и виждаме проекцията върху физическото здраве на децата", обясни още секретарят на Българската асоциация на частните училища.
 
Тя поздрави и кметът на София Йорданка Фандъкова за отварянето на две детски градини.
 
"В България трябва да имаме гъвкав подход. Фандъкова показа такъв и я поздравявам", подчерта Денчева.
 
"Частните училища и детски градини бяха творческа лаборатория и показаха развитието на образованието. Ние искаме да се отбелязва нашето развитие и да има диференцирани решения за нашите образователни институции", категрично заяви тя.
 
Денчева е на мнение, че от МОН са взели много мъдри решения по време на пандемията, които после министърът е отменил, което "прави много лошо впечатление".
 
"Ние имаме изключителна подкрепа от родителската общност, те са много отговорни и не водят болни деца в училище. Родителите, които искат децата им да посещават училището, не са безотговорни, това са хора на мениджърски позиции, които имат частен бизнес и трябва да са на работните си места в тези времена", каза на финала Валентина Дечева и добави, че трябва да се пази физическото здраве на децата.