Наблюдава се едно по-различно мнение и отношение от изпълнителната и законодателната власт спрямо съдебната власт. Така представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира критиките, отправени от Народното събрание спрямо ВСС за процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Магдалинчев вече е установил, че съдебната система не винаги е била долюбвана, но съдебната система винаги е била толерантна и сдържана към другите три власти. Според Магдалинчев някои думи, отправени от депутатите, звучали като закана и заплаха, че ако ВСС не прави някои неща, щели да видят какво ще стане.

Той би предпочел да се сезира Конституционния съд, който да отговори как ВСС да си взаимодейства с останалите институции - това, което правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че ще направи. Във ВСС ще бъдат доволни, ако КС бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателна власт.

Взаимното уважение и толерансът са пътят, по който трябва да се върви и всеки да си изпълнява своите конституционни правомощия, настоя Магдалинчев.

Това, което е предвидено по Конституция, трябва да се прилага, а ВСС ще използва всички правомощия по закон, уточни той.

Боян Магдалинчев уважава служебния правосъден министър Янаки Стоилов, като това, че внесъл едно предложение и не получил резултат, не означава, че е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка. Когато се изразява едно становище към ВСС, че процедурата на министъра на правосъдието е близка до тази на импийчмнът и е процедура по целесъобразност на един от водещите фактори в тримата големи в съдебната система, е много странно, каза Магдалинчев.

Мнението му е, че не може с лека ръка да се каже, че по целесъобразност трябвало да се освободи еди кой си. По думите на Магдалинчев по време на разглеждането на сигнала за освобождаване на обвинител номер едно се получил един сериозен дебат, но това, че не се случило това, което министърът на правосъдието очаквал, не означава, че решенията на ВСС не са правилни или целесъобразни. С цялото си уважение, ние настояваме да поддържаме толерантност и взаимно уважение, призова Магдалинчев.

Необходимо е и такова уважение от страна на другите власти, призова Магдалинчев.
Ние сме професионалисти с история, която не би следвало да се пренебрегва, възпитани сме и нашето човешко мислене е насочено към изпълнението на функциите ни, каза от своя страна Виктория Имова.

Имова заяви и че би приела като лична обида това, че от трибуната на Народното събрание се говори за членовете на ВСС като за хора, които са с недостатъчна или съмнителна професионална компетентност.

Също така не разбира и твърдения, че "членовете на ВСС не са поели въжето, което им е подадено от министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи, за да се спасят". "Това е ужасна обида", изтъкна Имова.

По думите ѝ важното е да се гарантира и осигури правната сигурност за всички, иначе се отива към беззаконие, хаос, реваншизъм и непознати действия в демократичната история. Аргументите в дебата по сигнала за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев са изцяло юридически, каза още тя.

"В момента процедурата се превърна в произвол, защото срокове не бяха зачетени като една от гаранциите. Не може като демоклев меч да виси едно обвинение, трябва да има разписани процедури както за срок, така и за реда, по който ще се осъществи самата процедура, за да се гарантира правовия ред", обясни Имова.

Не може да се търси отговорност на магистратите, че действат според законите, подчерта Имова.

Тя посочи, че народни представители да се намесват с неюридически аргументи в работата на ВСС е недопустимо. Имова призова бъдещите парламентаристи да уважават съдиите, прокурорите и следователите. Тя настоя и за по-голямо институционално уважение между властите.

В този дух бе коментирана е темата със закриването на специализираните прокуратура и съд. Виктория Имова настоя специализацията да се запази по някакъв начин, например чрез специализирани отделения към СГС. Нужен е и ред за висящите дела в Спецсъда.

Боян Магдалинчев също защити Специализираната прокуратура и съд, като отново даде пример докладите по механизма за сътрудничество и проверка, ежегодно правени от ЕК.

В тях се давала положителна оценка на специализираните органи в борбата срещу организираната престъпност.

По въпроса, че все още борбата с корупцията буксува и че няма осъдени, Магдалинчев заяви, че не знае колко дела са стигали до съдилищата, по кои са образувани преписки и кои вече са с внесени обвинителни актове. Според него обаче нито е коректно, нито е държавнически да се говори с недипломатичен тон спрямо специализираните органи.

Никога съдебната система не е проявявала нито неуважение, нито агресия, а винаги с уважение и толеранс се е отнасяла към другите власти. Ако счетат, че трябва да се прекрати мандата на ВСС или на някои от специализираните институции - имат законодателните механизми, каза още Магдалинчев.