Шестима души са обвинени за финансиране на терористи след акцията в петък, обявиха от прокуратурата.  Сред тях - петима сирийци и една жена - българска гражданка.

Петима от обвинените са в ареста с прокурорска мярка от 72 часа, а следствието срещу един от тях се води задочно. Обявен е за международно издирване.

Както БЛИЦ първи съобщи, вчера в цялата страна се проведе безпрецедентна по мащаби акция на антимафитотите по разбиването на престъпна дейност срещу националната сигурност.   

Разследването срещу групата е започнало преди година с оперативна информация на ГДБОП и ДАНС. Става въпрос за ОПГ, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. 

„Сред задържаните има както чужденци, така и българи. Това досъдебно производство е едно от първите в ЕС с такъв предмет. Такава мрежа от лица съществува в почти всички държави. По неофициални данни, разплащанията, които минават през тази мрежа, годишно тази мрежа генерира финансови небанкови приходи в размер на 100 и 300 млрд. евро”, обясни прокурор Иван Гешев.