Незабавното спиране от експлоатация на всички съоръжения, в болнични, обществени и административни сгради, при които не е изпълнено изискването за монтиране на устройства за контрол на товара. Това поискаха от институциите и бизнеса Фондация "Асансьорна безопасност" (ФАБ) заедно с пострадали при асансьорни инциденти и техни адвокати на пресконференция под надслов "Без повече асансьори убийци". 

Те представиха серия от мерки, с които в кратки срокове може чувствително да бъде повишена безопасността на съоръженията, които всички ние ползваме всеки ден.

Асансьорите в България падат като дъждовни капки, а вече инцидентите, при които няма загинали или ранени, дори не влизат в статистиката, категорични бяха те. Според изнесените данни масово не се спазва изискването за поставяне на устройство за контрол на товара на асансьорите в обществени и административни сгради. Най-вероятно и липсата на такова устройство е била и сред причините да се стигне до инцидента във варненска болница през миналата седмица. 

"Подобно устройство струва не повече от 400 лв., но може да спаси човешки животи", категорична бе Емануела Фролошка, изпълнителен директор на ФАБ.

Браншът на пострадалите поискаха от държавата в лицето на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която е отговорната институция, да актуализира и нормативната уредба като я направи работеща в сегашни условия. Организаторите на пресконференцията бяха категорични, че не искат да посочват виновни, но искат държавата и бизнеса да работят така, че никой от нас да не се страхува когато ползва асансьор. Те се ангажираха да подготвят писма до всички институции, които имат отношение по поставените проблеми и да настояват за предприемане на мерки. Подчертаха още, че всичко, което предлагат касае повишаване на контрола и оптимизиране на работата на всички ангажирани в процеса по поддръжка и контрол на съоръженията, като в същото време не е свързано със сериозни инвестиции.