Всички ученици от 1-ви до 7-ми клас ще имат достъп до електронни учебници до месец​. Това съобщи във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той прогнозира, че Министерският съвет ще одобри още утре промените, които уреждат финансирането на достъпа до електронните варианти на учебните помагала.

Издателствата, които доставят над 95% от учебниците, са готови да осигурят достъп до електронния вариант на учебниците, каза още Вълчев и обяви, че матурите ще се проведат без промени в организацията.

"Амбицията на министерството е да се премине към едносменен режим в училищата, в големите общини това означава строителство на нови сгради, затова предстои изготвянето на индивидуални планове с диференцирани срокове за всеки град. След промените за финансиране на обучението на деца от уязвими групи, средства ще има не само за училищата и детските градини, които работят с тях", добави министърът. И уточни, че са предвидили такива средства и ще ги предоставят на близо 900 институции, "защото там също трябва да се полагат усилия, когато се работи с такива деца".

Вълчев заяви, че основна цел на министерството е да насочи повече деца към професионалното образование чрез допълнителен прием и стипендии и да привлече повече млади преподаватели.

"Ние трябва да направим така, че да има учители, и то добри учители във всички училища и детски градини в най-малките, отдалечените населени места", подчерта министърът.