През следващите дни Балканите постепенно ще бъдат обхванати от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. Това съобщава MeteoBalkans.

На много места се очакват стойности от около 34-37°С, а в Северна Македония, Сърбия, Гърция и до 41-42°С. Жеги се очакват и в някой райони в Тракия и в Дунавската равнина и до 41-43°С.

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващата седмица ще се повиши и индекса от пожароопасност.

Кога започват жегите? 

Най-високи ще са температурите след 10-ти юни, измерени от началото на 2024г. Горещата вълна ще продължи до 22-ри юни. 

Къде ще вали?

Очакваме и период, с нестабилна атмосфера, и то предимно над планинските райони и в късните часове, но на фона на жегата ще са потенциално опасни! Явленията могат да бъдат съпроводени от едра градушка и силни пориви на вятъра, но ще са изолирани и то предимно по планините.

Съвети за следващите дни

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата в централната част на града ще е по-висока!

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващите часове се повишава и индекса от пожароопасност.

Поради очакваните високи температури е издадено и предупреждение за 12-15.06.2024 г. 

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите с бял цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30°С.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 33°-37°С.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 37°С, като на отделни места ще достигнат до 38°С.

Очакват се екстремно високи температури. Спазвайте съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата. Съветваме да не се излиза навън. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

Червен код -  Издаваме код за много високи температури. Очакваните температури ще са над 40°С.