Попълнете търсена ключова дума или фраза

Икономическият министър обяви страхотна новина за доходите на българина

https://blitz.bg/obshtestvo/ikonomicheskiyat-ministr-obyavi-strakhotna-novina-za-dokhodite-na-blgarina_news708299.html Blitz.bg

Ако не дойде финансова криза, няма да имаме проблем, защото за по-следващите години се дава прогноза над 3, каза той

София, България 09 Ноем. 2019, 10:39 2213 прочита 18 коментара
Замразяване на доходите няма да има, докато няма криза. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. Забавянето на световната икономика се дължи на задържането на ръста при глобалните играчи и Брекзит, но засега прогнозата за България е за поддържане на сравнително добър ръст.

Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.  

Нашата икономика наистина има ръст, балансиран, последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да изпреварваме, каза Емил Караниколов.  

Преди два дни ЕК увеличи прогнозата за растежа на българската икономика на 3.6, но поставя фокуса за следващата година, че нашият ръст ще е около 3. Караниколов обаче обърна внимание, че и за тази година прогнозата е била по-ниска – 3.1, но вече към края на годината е 3.6.  

Ако не дойде финансова криза, няма да имаме проблем, защото за по-следващите години се дава прогноза над 3, каза още той.  „Замразване на доходите, докато няма криза и има ръст на икономиката, няма да има.

Защото в момента безработицата ни е под 5% – т.е. реално той няма безработица. Друг е въпросът дали хората получават това, което искат“, заяви Караниколов.  Радостната новина, е че последните три години доходите в България растат и това е средно между 8 и 12 процента. Но на нас ни трябва повече, каза още той.

 „Дали ще се стигне до криза, никой не може да предвиди. Въпреки всичко показателите за България в момента не посочват това. Въпреки че в края на третото тримесечие се забавя износа, в сравнение с предишни месеци“, заяви министърът.  

Караниколов обаче уточни, че само за първите първите 7-8 месеца за тази година имаме над 17 млрд. евро износ, което показва, че българските стоки и услуги стават все по-качествени и конкурентни като цени.  Имаме сектори, които се развиват изключително добре – металургия, IT сектор.

Наблюдава се и тенденция, не само че много българи се връщат у нас, но и чужденци идват да работят в България.  Министърът коментира и буксуването на Закона за горивата, който вече една година не може да влезе за обсъждане. По думите му проблемът е в самия сектор, който не успява да се обедини около конкретни идеи.  

„Самият сектор не искат да седнат на една маса и да вземат решение за техния закон, за техния бизнес как да се регламентират нещата. След първия закон едните казаха – ние не бяхме включени в участие, ние ги извикахме, водихме дебати качихме за обществено обсъждане и дойдоха нови 150 предложения. Вчера ги обобщихме и в понеделник законът тръгва към МС“, каза още Караниколов.

18 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам