Всички статистически данни показват, че сме сред лидерите в макроикономическата стабилност. Държавният ни дълг е 4 пъти по-добре от средното в ЕС. България има буфери по отношение на структурата на бюджета.


Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Борисов отбеляза, че няма да има затваряне на бизнеса и локдаун.

Той подчерта, че трябва точен баланс между здравната, социалната система и икономиката.

Според него спадът ни през второто тримесечие у нас е бил много по-малък, спрямо Франция, Италия, Обединеното кралство, затова и растежът през третото при нас е по-малък, защото имаме да възстановяваме по-малко. Инвестициите обаче тръгват нагоре, каза министърът.

"Има ръст в инвестиците във високите технологии. Има над 716 милиона лева сертифицирани проекти. Създават се над 3500 работни места", стана ясно от думите му.

Лъчезар Борисов припомни, че ДДС намалява в отделни сектори като антикризисна мярка. През лятото имаше ръст в плащането на ДДС, въпреки по-ниските му стойности. Мярката 60/40 продължава да работи.

По тази мярка са разплатени над 500 милиона лева. Бизнесът харесва тази мярка, каза още той.

По нисколихвените кредити са усвоени вече над 200 милиона лева. Ще продължи да работи и вече ще могат да се отпускат до 1 милион лева за малки и средни предприятия и до 2 милиона за големи предприятия.

"Българската икономика показва добри позитиви. Рискът се състои в това COVID кризата да се разрази още повече и да се получат затруднения в международната търговия. Ваксината ще преодолее този риск", заяви министърът на икономиката. 

Планът за развитие трябва да се гледа глобално и в система, за да може да се види общата картина. Това е свързана среда и не може да се разглежда схематично, каза Борисов.

Той анонсира, че е готова цялата документация за създдаването на Държавната петролна компания.