Над 8 млрд. е ръстът в износа на България за месец март, в сравнение със същия месец миналата година.

Пред Дарик радио главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов обясни на какво се дължи този рекорден ръст.

"Единият фактор е общото увеличение на цените на почти всички промишлени стоки – българският бизнес плаща повече за енергия и суровини, но и това което изнася и произвежда също се продава на по-високи цени", обясни той.

Икономистът добави, че цената на износа на електроенергия също е значително по-висока. Има и износ на оръжие, има и реален ръст на количествата, които се изнасят от голяма част от индустриалните предприятия.

Лъчезар Богданов е на мнение, че икономиката работи въпреки много високите разходи за енергия и други суровини.

Кои са най-подходящите мерки за борба с инфлацията?

"Първо трябва да се приеме, че голяма част от инфлацията не можем да я преборим с вътрешни средства, което води логично до това, че това, което може да се прави за тази част от инфлацията, е да се компенсират по някакъв начин доходите", посочи икономистът.

По думите му второто нещо, което трябва да се осъзнае, е че държавата има ангажимент да се погрижи първо за тези, които не могат да се погрижат сами за себе си – пенсионери, сираци, хора с увреждания.

"Следващото нещо е частният сектор – там не би трябвало да смятаме, че държавата може пряко да помага, но може средносрочно и дългосрочно да се направи така, че частният бизнес да продължи да расте, да инвестира, да бъде конкурентноспособен", каза още Богданов.

Според него България не трябва да губи фокус от голямата цел – че ние сме от по-бедната част на един голям пазар. "Ние трябва да догонваме, независимо дали тази година има по-висока, или по-ниска инфлация", коментира още икономистът.

По думите му крайната цел е да доближим доходите на българите поне до тези на словаците, чехите, естонците и т.н.

По-добре е човек да взима по-голяма заплата, отколкото да взима по-евтин хляб, смята още Богданов. По думите му премахването на ДДС от хляба ще спести на потребителите по около три лева на месец.