Аз съм морско чедо, Варна е моят роден град. А една голяма певица от Варна - Благовеста Карнобатлова, ми разкри красотата на операта - това каза за “Над 55” очарователната Илина Михайлова, която имаше щастието да партнира на великия испански тенор Хосе Карерас в зала “Арена Армеец”.
“Музикалното училище във Варна е на голяма висота. Там бях ученичка по пиано на Галина Димитрова. С оперно пеене започнах да се занимавам последната година при Мария Рохас. А в София, в Музикалната академия, продължих при маестра Карнобатлова. И се научих на дисциплина. И днес ценя и уважавам моите учителки. В трети курс се случи така, че ме приеха в консерваторията в Милано. Моят съпруг, Деян Вачков, се усъвършенстваше в студията на Ла Скала. Трудно ни беше разделени. Отидох му на гости. Беше подал документите ми за изпит в Миланската консерватория “Джузепе Верди”. Там без уроци не можеш да влезеш. Подготви ме Вилма Борели, тя е била в един клас с нашата Гена Димитрова. И ме приеха! Завърших в Милано, спечелих един конкурс, явих се на “Капри опера фестивал”. Първата ми сценична роля бе Мюзета в “Бохеми” на Пучини”, разказва русокосата Илина.


Илина Михайлова на концертния подиум

И тя, и съпругът й Деян Вачков правят световна кариера, но държат да си останат членове на колектива на Варненската опера. Директорката Даниела Димова ги пуска да пеят по света, защото знае, че това се отразява добре на престижа на цялата институция. Илина е много привързана към семейството си - съпругът и двете й деца, майка й, баща й. За жалост, баба й Цецка, която най-много държала Илина да се занимава с музика, вече си отишла от белия свят. Илина я споменава с благодарност, защото тя се наложила момичето да има у дома пиано. Бащата на Илина е инженер, майка й детска учителка, която цял живот изисквала много и от двете си деца. Затова днес те преуспяват - Илина в музиката, брат й Пламен в медицината. 

“Случи се така, че се установихме да живеем във Валенсия. Чудесен град, винаги е топло. Понякога си помечтавам за сняг. Спортен тип съм, затова догодина ще доведа децата на ски в България. Голямата, Виктория, е на 8, малката, Далия, на 3 и половина. Послушни са. Голямата им радост е, че през лятото ще са на море във Варна”, казва Илина. 

Тя не повярвала на очите си, като получила мейл от Карерас, че я кани да му партнира в България. После нещата се изяснили. Решаваща за избора била и преценката на диригента Давид Хименес. Избрали Илина по записи. “Никога не съм се надявала, че великият Хосе Карерас ще ме хареса. Да, в испаноезичния свят вече имам някои контакти, дори се познавам с Пласидо Доминго. Той е дирижирал мъжа ми. С Карерас не бяхме близки, но се сближихме покрай концерта в София. В деня на самата изява от 3.00 до 5.00 следобед минахме цялата програма. От 5.00 до 8.00 бяхме в един общ хол. И бариерата падна. А диригентът Давид Хименес не погледна партитурата, само в нас гледаше, с нас дишаше. За първи път в живота си се сблъсквам с такъв диригент, той много улеснява певците”, разказва Илина. 


С Хосе Карерас в зала “Арена Армеец“

Последната й творческа изява във Варна е в мюзикъла “Фантомът на операта” - втора част, поставен от големия наш режисьор проф. Светозар Донев. През юни ефектната певица ще дойде в София, за да играе Розалинда в “Прилепът” на сцената на Музикалния театър. После се предвижда последователно да бъдат представени на същата сцена и двата “Фантома” - нашумялата софийска постановка на Пламен Карталов, а после - варненската на проф. Светозар Донев. “Юли и август никой не може да ме мръдне от Варна. На варненска сцена дебютирах като Виолета в “Травиата” и Джилда в “Риголето” на Верди. Изиграх Розина в “Севилският бръснар” на Росини, Лучия в “Лучия ди Ламермур” на Доницети. Голяма слабост са ми мюзикълите - “Маската на Зоро”, “Граф Монте Кристо”. На 2 август ще изпея “Травиата” под палката на Борислав Иванов. А мама и татко ще се радват, че ще си видят внучките”, казва Илина Михайлова. 

Една талантлива българка, за която светът тепърва ще говори.

Клара ДИМИТРОВА 
/вестник "Над 55"/