Tрябва предадем на поколенията ни едно послание – така, както ни го предадоха нашите родители, както го предадоха тези преди нас - българската свобода е извоювана свобода, тя не е подарена.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред „Фокус“.

„Българската свобода не е плод на една разпадаща се империя, нито резултат от политически сделки на Великите сили някъде там в края на 19 век.

Българската свобода преди всичко е резултат на битките, на българския дух през всичките тези 5 века“, каза още Илияна Йотова. По думите ѝ това е резултат на Априлското въстание, на въстанията преди това.

„Резултат на едно много мощно движение в целия свят в защита на християнството, на поробените народи. И най-накрая един глас, който беше чут – измъченият глас на Майка България.

Така че всякакви опити за пренаписване на историята в това отношение, първо, са обречени на неуспех. Те са недостойни преди всичко за паметта на онези, които дадоха живота си“, допълни тя.

„Трябва да предадем на съвременен език в нашите условия основното – да възстановим и днес българската държавност. Да върнем самочувствието си на българи.

В този ден всеки един от нас трябва да бъде там, където повелява душата и сърцето му и да отдаде почит на всички онези, които са дали живота си за България“, каза още Йотова.

Според нея, дали ще сме днес вкъщи, дали на улиците и площадите на България, дали на святата Шипка или просто ще отидем да запалим една свещичка в български храм, това трябва всеки да прецени сам – там, където е всеки може да отдаде най-добре почит.

„Държавният протокол е разпределил за нас участие в честванията. Първо, ще бъда на Незнайния воин, а разбира се вечерта на зарята и на поклонението пред старата сграда на българския парламент“, каза още тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че връх Шипка е светиня и всеки, който има възможност днес трябва да е там.

Според нея, това, че президентът Румен Радев е на Шипка, е едно много смело решение от негова страна, независимо от политическата конюнктура, независимо че се опитват по този начин да спрат българските граждани, да предотвратят среща с държавния глава.

По думите ѝ всичко това е едно дребно политиканство от страна на все още управляващата партия.