Иманяри буквално запалиха с набезите си четири области у нас. Това са Русе, Пловдив, Хасково и Видин, казаха антимафиоти от сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДБОП , цитиран от „Телеграф“.

По оперативни данни близо 30 000 души копаят нелегално в търсене на старинни предмети, които после продават нелегално. Проверка пък показа, че в момента има жесток бум в продажбата на металотърсачи и всякакви метал детектори от ново поколение онлайн. Писъкът е толкова голям, че дори са пуснати за продажба на лизинг.

Цени

Цените на металотърсачите тръгват от 600 лв. и стигат до 2-3000 лв. в зависимост от марката. Продавачи обаче споделиха, че се търсят най-много модели около хиляда лева, които реагират на злато и други благородни метали. Клиентите масово избирали да плащат на 4 вноски, разсрочени за година. Хит били и по-специализираните оборудвания, които реагирали на злато, сребро и бронз на голяма дълбочина и сонди.

Удари

Само преди около месец започна разследване за иманярски набези в некропола при римския форт Тримамиум край пловдивското село Мечка. Археолози, които проучвали района се натъкнали на груби дупки, оставени от вандали, очевидно търсили артефакти. Все още тече разследване, което води към един от топ копачите в Пловдив, който междувременно върти и нелегално производство на ментета. „Въпросния майстор е хващан много пъти през годините, винаги е получавал само условни присъди. Той е сред най-опитните фалшификатори в цяла Европа. Характерното при него сега е, че е започнал да смесва истински антики с фалшиви и да ги пласира на клиенти“, обясниха антимафиоти.

Мерцедесът

Едни от най-оборотните иманяри в плодивско изгоряха при акция на ГДБОП по куриозен начин в началото на юни, разказаха спецполицаи. Мъжете провеждали сделка за продажба на 6 монети от злато и сребро датиращи от Средновековието в мерцедес. „И без да ги бяхме следили, можехме да ги познаем от километри. Четирима мъже набутани в един мерцедес. Гледаха стреснато, нонстоп въртяха глави и дебнеха дали някой не ги наблюдава. След това по следите им открихме и матриците за фалшификатите“, разказаха от КИЦ в ГДБОП. Така в село Калояново бил открит малък цех, в който се сечали монети на две матрици, а в Харманли в по-голямо помещение имало още 7 матрици. Като бонус при обиските били открити десетина металотърсачи.

Дарк

„Най-вече в разгара на пандемията се наложи практиката артефактите да се продават основно онлайн и то в даркнет (тъмния интернет). Причината е, че клиентите получават цялата информация за предмета веднага без да се налага да организират срещи с няколко посредници. Пращат им се снимки и видеа, дори лайфове за да се огледа в реално време“, обясниха антимафиоти от сектор Културно-исторически ценности. По традиция най-продавани са монетите, следвани от накити, саби, мечове и антични статуетки. Вече доставката била по-сложна и се използвали специално наети „експерти“, които съпровождали стоката до клиента.

Укриване

„Не се разчита като при наркотиците и златото на мулета. Тук преносителите гарантират, че пратката ще стигне без проблем. Не винаги обаче им се получава“, разказаха антимафоти. По думите им по-често куриерите са чужденци и винаги пътуват до Англия и Франция, а от известно време и към Швейцария. „Тази практика с чужденци е от няколко години. Един от големите случаи беше от Видин, когато на границата пристигнал мъж с лек автомобил, абсолютно изряден. Показа документи, а в багажника имаше риба. Трябваше да стигне до Англия. Сред рибите обаче бяха открити нагръдник, статуя на лъв, метален крак от статуя и различни фрагменти. Мъжът от турски произход бил арестуван“, допълниха спецченгета.

Пръстени

Последният случай на заловени контрабандисти на културно-исторически ценности е от вторник в Бургас. При акция беше заловен мъж от село Порой, който кътал в дома си 20 пръстена, 532 монети, 85 части от различни украшения. „Беше задържан преди да ги продаде. Характерното за този вид престъпници е, че винаги крият артефактите в дома си. Не използват почти никога скривалища, а разчитат на такива в домовете си“, заявиха от ГДБОП.

САЩ ни върна шлема на Филип Македонски

САЩ ни върна една от най-значимите културн-исторически ценности – шлема на Филип Македонски. Това стана през февруари след мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на артефакти. В акцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, участваха правоприлагащи служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 щатски долара, разкриха тогава от МВР. Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Церемонията по връщане на уникалния шлем се проведе на 10 февруари в Генералното консулство на България в Ню Йорк.

Откриха цял тунел в некропола в Пловдив

Иманярски тунел, дълъг 10 метра, беше открит през юли в Гъстите могили в Пловдив.За находката тогава съобщи лично ръководителят на археолозите Любомир Мерджанов. ПО думите му тунелът е бил копан на ръка и ширината му е около 1 метър. По него личали следи от кирки. Не е ясно кога точно е направен, но според археолога е било още през 90-те години на миналия век. Не е ясно обаче колко и кога е бил използван за последно. Екипът на Мерджанов откри на мястото стенопис с букви на кирилица и зидове.

Купуват книга с напътствия за ровене за 15 лв.

Тотален хит в сайтовете е книга, която дава напътствия и полезни съвети в иманярстото и търсенето на злато. Става въпрос за „Наръчник за иманяри и златотърсачи“ на Винтер Корп и Гюнтер Хьлнц. Тя е издадена още в началото на 90-те години на миналия век. Цента и в момента е между 15 и 17 лева в зависимост от това колко е изхабена, а кориците избелели.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук