Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно, а някои може дори да не стигнат до нас, предупреждават от фармацевтичната индустрия. Причината е в промени, които се очаква да влязат в сила през април, съобщава bTV. Едно от иновативните лекарства, които кандидатстват да бъдат платени от Касата у нас, е това за епилепсия.

"Това са хора, които са с ежедневни, непрекъснати пристъпи, което влошава здравето им", казва Антоанета - майка на болна от епилепсия.

В две трети от случаите ракът се отключва след емоционална травма

Според предложенията иновативни лекарства ще се плащат у нас, ако анализът "цена-полза" има одобрение във Великобритания, Франция и Германия, както и ако лекарството се плаща от най-големия обществен фонд в определени държави. Сега изискванията са по-облекчени.

"Достъпът ще бъде забавен изключително много и някои нови терапии изобщо няма да стигнат до българските пациенти", заяви Деян Денев, директор на ARPhaM.

Внимание! Не пренебрегвайте тези симптоми, може да показват рак на червата

Сега българската Здравна каса започва да плаща иновативни лекарства средно година и половина след като са разрешени в Евросъюза. Прогнозите – срокът ще скочи на 3 години.

"По този начин страда не само пациентът, неговото семейство, а и цялото общество, защото разходите за един такъв човек са много повече", допълни Антоанета.

Това ли е лекът срещу ХИВ? Учени излекуваха трети пациент от смъртоносната болест

От здравното министерство единствено заявиха, че разглеждат становищата на всички преди да предложат финалните текстове за гласуване от кабинета.