Всеки един избор, който правим за дома, издава както вкуса ни, така и нашето екологично отношение към водата и изобщо към грижата ни за околната среда. Нормално, първият фактор, по който потребителите избират обзавеждане е външният вид - дизайнът и изработката все още продължават да бъдат водеща характеристика при избора. Но неизбежен е моментът, в който да стане дума и за функционалността, където тенденциите показват, че освен за удобство все повече започва да се мисли и за по-голяма екологичност и максимално пестене на вода и енергия.

Един от начините за по-природосъобразен дом е изборът на подходящи смесители за баня и кухня. През последните години водещите производители предлагат на пазара нови модели и видове смесители, които се отличават не само с красив външен вид, удобство, високо качество и функционалност, но и с поглед към по-природния начин на живот и идеята за опазване на околната среда. Този тип интелигентни смесители се отличават с много по-голяма икономичност, по-добра хигиена, по-дълъг живот и значително улеснената употреба.

Дизайнът на модерните смесители е минималистичен със смели извивки и със скулптурни форми, които им придават не само индивидуалност, но и артистичност. При някои модели ясно си личи и една носталгична тенденция към завръщането към ретро дизайна от началото на 20 в., който може да бъде един доста силен акцент в днешния актуален по-неутрален стил на кухните и баните. Органичните елементи продължават да се ценят високо не само при смесителите, но и в цялостните интериорни решения.
Що се касае до удобството, любопитна подробност е, че сред най-новите тенденции се забелязват смесители с инфрачервен сензор, които досега винаги са били по-популярни за използване на обществени места, но вече са все по-често предпочитани решения от потребителите и за дома. Идеята е, че сензорът се задейства, когато поставим ръцете си под него и липсата на кранове и гилзи, ръкохватки и лостчета за пускане на вода създава възможност за значително намаляване на риска от разпространение на болести и микроби, пренасяни чрез допир.