Нася Ненова - една от осъдените български медицински сестри по СПИН процеса в Либия, осъди девет от своите мъчители от  Глaвнoто cлeдcтвeнo yпpaвлeниe нa Джaмaxиpиятa. На  първа инстанция съдия Bepгиния Mичeвa от Софийския градски съд постанови  те да плaтят нa медицинската сестра 500 хиляди лeвa oбeзщeтeниe зa нeимyщecтвeни вpeди и още близо 30 хиляди лeвa зa имyщecтвeни. По този повод потърсихме адвокат Хари Харалампиев, който през почти всичките осем години на процеса в Триполи беше защитник на медицинските сестри.  
 
- Г-н Харалампиев, ще може ли Нася да получи си парите от мъчителите си и каква е стойността на  присъдата на Софийския съд?  
- В далечната 2007 година тогавашният главен прокурор Борис Велчев допусна възможността да бъде образувано досъдебно производство срещу  мъчителите на българските медицински сестри и палестинеца Ашраф който в последващ момент получи български гражданство. В интервю в излизащото тогава издание  „Правен свят” казах, че подобен процес с осъдителна присъда  ще бъда морален,  а не юридически акт. Помня,  че след като приключи съдебното заседание  в процеса,  в който мъчителите осъдиха измъчваните,  един от най-жестоките  изверги Джеба Месри бил попитан: Би ли дошъл в България,  да се защити, ако сестрите го предадат  българските съдебни власти. Той, който в залата сипеше упреци против  адвоката Бизанти за това, че е поел защитата на сестрите, отговори, че няма проблем, тъй като  по неговия израз съвестта му била чиста. Разбира се, той не дойде.
 
- Какво мислите за решението на Софийския градски съд?
- Лично аз, като човек който е участвал в процеса, не съм изненадан от решението на Софийския градски съд. Нася  Ненова е осъдила мъчителите си за причинени морални и физически болки и страдания, което на юридически език означава непозволено увреждане.
 
- Бихте  ли казали как  Нася Ненова може да получи парите си, които са посочени в решението на съда. Става въпрос за повече от половин милион лева?
- Това е големият въпрос. Изразявам едно лично мнение: След като установеното решение влезе в законна сила, Нася Ненова може да се позове на договора между нашата страна и  Либийската Джамахирия за правно сътрудничество,  който е ратифициран още през далечната 1974 година и е влязъл в сила на 5 август 1985 година. Все пак присъденото обещание, в какъвто и размер да е то, не може да компенсира болките и страданията, причинени на невинните медицински сестри. Достоевски е казал: Най-тежкото посегателството върху човека е да му се внушава чувство за вина. Точно това, което сполетя нашите сънароднички.
 
- Още веднъж искам да ви попитам: Допускате ли вариант съдебното решение да бъде изпълнено, т.е. Нася да си вземе парите?
- Според мен много трудно е, да не кажа невъзможно е това да стане. В настоящия момент Либия е пред разруха, тя е в непрекъсната  вътрешна война между отделните кланове, така че не знам как Нася ще получи тези пари. Според мен нейните  действия имат  по-скоро морален акцент, защото, струва ми се, че още има някои скептици, които не са убедени в невинността на сестрите ни.
 
Интервю на Исак ГОЗЕС