Д-р Айлин Шеф, дм е специалист по Кожни и венерически болести. През 2007 г. завършва медицина в Медицински университет – София, като Първенец на випуска с награда „Златен Хипократ”. През 2017-та защитава докторска степен към Медицинския факултет на Университет Комплутенсе – Мадрид (Испания) с дисертационен труд, посветен на приложението на лазерните и светлинни системи в дерматологията. Има придобита магистърска степен по „Здравен мениджмънт”.

Д-р Айлин Шеф специализира в престижни университетски клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция, Великобритания и България. Специално сертифицирана е за работа с лазери и светлинни системи за естетични цели, както и за провеждане на специфичното и високо информативно изследване на съмнителни кожни образувания, наречено дерматоскопия. Тя е автор и съавтор на над 40 научни публикации в български и международни специализирани научни списания и сборници, има множество участия в национални и международни конгреси и обучения като лектор и демонстратор.

- Д-р Шеф, какво е различното на този лазерен апарат, с който вече разполагате в клиниката си?
- Това е един изключително професионален апарат, много висок клас лазерна система, произведена в Америка, предназначена за третиране на всякакъв вид белези. За разлика от останалите лазерни системи тази е с доказателство за клинично въздействие от Американската асоциация на храните, както и от Асоциацията на пластичните хирурзи в Америка. Тя наистина работи и е с голям и видим ефект при третирането на белези. В Америка този апарат в момента набира голяма популярност, вече е достъпен и у нас.

- Белезите могат да бъдат следствие от много и различни фактори – всички ли се повлияват еднакво от този апарат?
- Нека уточним първо какво са белезите. Като най-големия орган в нашия организъм, кожата реагира на всякакъв вид и род въздействия от околната среда. Тя реагира на всяко кожно дразнене с образуване на белег, чиято форма и големина зависят от вида на увреждането. Белезите могат да бъдат различни, да – от изгаряния, от възпалителни процеси, травматични, оперативни. И всички те при различните хора изглеждат по различен начин. Могат да бъдат на нивото на кожата, леко хлътнали или пък надигнати Съединителната тъкан в този участък не съдържа мастни и потни жлези или космени фоликули, но за сметка на това е богато кръвоснабдена и инервирана. Поради това и някои белези са особено болезнени или с намалена чувствителност. Какъвто и вид да са обаче, се третират изключително ефективно с този лазерен апарат. За разлика от повечето апарати в момента на пазара, този лазер дава невероятна гаранция за своя ефект, който се дължи основно на принципа му на действие.

- В какво по-конкретно се изразява самата процедура?
- Продължителността й е различна в зависимост от големинината и вида на белега. Нужни са около 20-30 минути. При лазерната система Icon ™ не е необходимо да се използва контактен гел. Апаратът има малък кръгъл накрайник, който се притиска към повърхността на кожата (самия белег), след което протича импулса. По време на процедурата се третира съответния белег, като в него се образуват малки дупчици – те започват от повърхността на кожата и достигат до най-долния й слой (от епидермиса по цялата дълбочина на дермата).

Всяка зона от белег се обработва с 3 последователни импулса, което води до създаване на множество колонки. Чрез тях караме организма да ги запълни с нова здрава тъкан в рамките на само един месец. В рамките на един импулс лазерът излъчва много микролъчи, които създават тесни, дълбоки колони от коагулация на тъканта и която прониква под епидермиса и в дермиса. Лазерните импулси доставят светлина в един масив от много точни микролъчи, и това създава микронараняване върху третирания участък кожа. Нараняването, както казахме, е преднамерено, тъй като то дава началото на един естествен оздравителен процес, който стимулира формирането на нова кожа. Всеки микролъч от наранената от лазера кожа е заобиколен от здрава тъкан, което дава начало на интензивна регенерация. В този момент нови оздравителни процеси започват да изпълват наранените участъци. Целта на неаблативния лазер е да нарани кожата в и около белега или стрията, преднамерено, по един планиран и предсказуем начин. В резултат на това кожата е стимулирана да регенерира, което в крайна сметка води до нова, подобрена структура на тъканта.

- В такъв случай колко време продължава възстановяването на пациента след такава процедура?
- След процедурата кожата обикновено е малко зачервена и съвсем леко отекла. Но това не е манипулация, при която, за разлика от старите технологии, се получава нарушаване на повърхността на кожата, съпроводено с рани, кървене, сълзене и образуване на кори. В рамките на няколко часа след това пациентът усеща леко парене и щипане. Обработеният белег е със слабо изразен едем (оток) и повишена чувствителност при докосване. Кожата не е наранена, няма открити рани, не се наблюдават корички, няма нужда от превръзки, което отличава обработката с лазерната система Icon ™ от използваните до момента CO2 лазери. Тези симптоми могат да продължат до 24 часа. Може да се използва грим за прикриване на зачервяването. А най-хубавото е, че веднага след процедурата пациентът може да се върнете към ежедневните си задължения.

Това е невероятно предимство! Всички други технологии досега изискват минимум между 3 и 7 дена, в които пациентите трябва да си стоят вкъщи, тъй като се получават неприятни последици. Важно е да отбележим също, че е абсолютно задължително след такава процедура да се използват фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура.

- Колко процедури са нужни, за да се постигне този желан ефект, който описвате?
- Бройката на лазерните процедури се определя от вида на белега, както и от това с каква давност е. Колкото по-рано започне третирането му, толкова по-добри са резултатите и е по-малък броя на процедурите. Обикновено говорим за между 3 и 6 процедури в разстояние на около месец. Това се налага, тъй като след направата на тези миниатюрни дупчици (невидими за нашето око), за които вече споменахме, кожата на третирания участък се нуждае от възстановителен период, който в този случай продължава между 28 и 30 дни, в който те се запълват.
- А има ли болка по време на манипулацията – въпрос, който много вълнува хората?
- По време на процедурата пациентът усеща топлина, леко щипване, боцкане, но в никакъв случай болка. Процедурата не изисква локална анестезия, но аз лично процедирам с поставяне на обезболяващ крем за 15-20 минути преди нейното начало. По време на самата манипулация правя и криоанестезия – използвам професионална криоситема Zimmer 6, тоест замразявам кожата посредством студена въздушна струя, което абсолютно елиминира болковата симптоматика.

Създава се комфорт на пациента, особено при третиране на по-деликатни зони. Все пак в XXI век трябва да има повече комфорт, а не да легнеш и да те боли. След края на процедурата поставям хидратиращ и фотозащитен крем с 50 SPF.

- Резултатите след такава процедура видими ли са?
- В разстояние на 4 седмици от първата процедура се наблюдава промяна в гъвкавостта и симптомите на белега, като всяка следваща процедура прави ефекта по-видим. Необходими са 3 месеца след завършване на курса (3-4 процедури през месец), за да се види пълния резултат от лечението. След този период се преценява необходимостта от по нататъшно лечение.
Броят на процедурите се определя в зависимост от размера, вида и повърхността на третирания белег. Обикновено варират от 3 до 6, в зависимост от това от колко време пациентът има този белег, каква е неговата големина, качество на кожата и възрастта му. Малки белези върху стегната кожа, които са относително скорошни, могат да бъдат намалени само след 3 сесии, докато по-зрели белези могат да изискват 6 сесии. Резултатите от процедурите са дълготрайни.

- Казвате, че е изключително важно след такава процедура да се използва задължително крем с висок защитен фактор. Означава ли това, че директната слънчева светлина може да навреди?
- Препоръчително е такава терапия да се провежда през сезони, в които засегната област, още повече в случай че тя е на лицето на пациента, не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.

 

 Защо е революционен този лазер?

Cynosure Palomar Medical Technologies развиха и патентоваха нова иновативна eстетичната система Icon ™. Съчетавайки множество устройства в една платформа, тя дава възможност на дерматолози и пластични хирурзи да осигурят на своите пациенти революционно третиране на всякакъв вид белези, както и състояния на кожата с намалена еластичност посредством неаблативен ресърфейсинг на кожата. Лазерната система Icon ™ е първият лазер, одобрен и сертифициран от FDA (Комисията за храни и лекарства) за лечение на стрии и всички видове белези, което допълнително гарантира високата му ефективност и го отличава от множеството други лазерни системи на пазара.
Icon ™ може да бъде използван за третиране на различни кожни проблеми по цялото лице, а и за всякакви проблемни зони по тялото – лице, шия, гърди, ръце и крака. Ресърфейсинг, направен с помощта на този лазер, съществено подобрява състоянието на кожа с намалена еластичност; подобрява разнообразни, както хипертрофични така и атрофични белези, хирургически и пост травматични белези, без значение от причината или възрастта на белега, без странични ефекти; ефективно намалява стриите.


Повече информация не само за тази процедура, но и за всичко, свързано с естетичната дерматология, може да откриете на сайта на клиниката на д-р Шеф – https://adclinic.bg/.

Интервю на Анелия ПОПОВА