БЛИЦ TV потърси мнението на директора на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, за да го попита за най-тежките престъпления в България - убийствата, наркоразпространението, грабежите, обирите на банкови клонове и кражбите на коли. Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати. Главен комисар Терзийски отговори на всички въпроси на Ивайло Крачунов.
- Главен комисар Терзийски, полицията проведе няколко бързи операции срещу наркоразпространителите през последните седмици. Има ли изявени лидери в дистрибуцията на дрога?
- Наркопазарът в България през последните няколко години претърпя сериозни трансформации.
 Знаете за доста успешните операции, проведени както от служители на полицията, така и от колегите от ГД БОП, в резултат на което се наблюдава едно сегментиране и разпадане на сериозните организирани престъпни групи, които допреди няколко години се занимаваха основно, да не кажа и единствено с разпространението на наркотици на територията на големите градове и в известните курорти.
 

- Къде наркоразпространението е по-голямо – в Студентски град или в Слънчев бряг?
- Измерването на такъв вид показатели – къде е най-голямо наркоразпространението, е сложна задача, тъй като Вие знаете, че престъпленията, свързани с наркотици, са с латентен характер. Но все пак определящо за този вид черен бизнес е търсенето.

Там където има много млади хора търсенето на различни субстанции е по-голямо от наркотиците, които могат да се търсят в едно населено място от по-малък тип.
 

- Двама от по-изявените нарколидери в София – Венци Боксьора и Стефан Бонев-Сако, бяха арестувани, а след това прокуратурата им повдигна обвинения. Има ли сега техни наследници в мръсния бизнес, които да си поделят райони в София и в страната?
- Опитват се лица от криминалния контингент с различни по вид криминални прояви да заемат местата на хора, които вие споменахте. Но става все по-трудно за такива престъпни групи, тъй като според мен нашето противодействие става по-ефикасно. Особено с действията на колегите, които под ръководството на Специализираната прокуратура повдигат обвинения срещу цели престъпни групи, които се състоят от 5-6, а понякога и от повече лица.

Инструментите и действията, с които ние се борим с наркоразпространението, са все по-успешни и по-адекватни на ситуацията, която е на българския пазар на наркотици.
 
- Наскоро полицията залови 2 килограма кокаин с много висока чистота. От къде пристигна това количество дрога в България?
- Това беше реализация на колегите от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).
 
Наистина това количество кокаин е най-голямото, което е намирано на територията на София и което е предназначено за софийския пазар.
 
По случая се провежда досъдебно производство. Знаете, че по случая има арестувани лица и повдигнати обвинения. По тази причина не бих могъл да изпадам в подробности, но считам, че произходът на този вид наркотик е Южна Америка.
 
- Продължава ли България да е транзитна точка на пътя на дрогата между Южна Америка и Европа?
- България представлява част от Балканския път на наркотика, но по-скоро става въпрос за наркотиците, които са произведени в Близкия и Далечния изток. Говорим за хероин и неговите разновидности, като този път е от полетата на Афганистан към Западна Европа и в същото време през нашата територия е нормално да се осъществява и обратният път на синтетични наркотици, които са предназначени за пазарите от Близкия изток.

Все по-често страната ни се заобикаля от наркотрафикантите, защото имаше доста сериозни реализации на колегите от Агенция „Митници“, при които бяха задържани изключително сериозни количества хероин. Правят се сериозни опити за трафикиране на дрога през нашата страна, но успехите по противодействието им са сериозни.
 
- Какво може да ни кажете по отношение на реализациите на полицията срещу грабежите и обирите на банкови клонове в България?
- Основните престъпления, които са приоритет за разкриване от страна на криминалните работници от Националната полиция, на първо място са убийствата, а след това на грабежите и кражбите, които са с висока стойност или с висок обществен интерес. Но в същото време аз не мога да не подчертая и работата, която колегите ежедневно изпълняват за разкриването на всяко едно престъпление, особено на тези срещу най-беззащитните възрастни хора, които са наши родители.
 
Такъв е последният случай със зверското убийство, придружено от грабеж на възрастна жена от Провадия.
 
Това са тежки случаи, на които вие давате гласност, но в същото време те показват, че заедно с колегите от прокуратурата сме безкомпромисни към лицата, извършили този вид деяния.
 
За нас представляват интерес групите, които се профилират в изпълнението на този вид деяния. Някои от тези банди бяха неутрализирани през последната година, вие ги отразихте във вашата медия. Това са лица от криминалния контингент, които по своята същност извършват дейност с изключителна подготовка и проучване на обектите, които представляват интерес за тях така, че да могат да придобият сериозни парични средства.
 
Тях не ги плаши нищо и не се спират пред никакви сигнално-охранителни техники или охранители на определени обекти.

- Говорите за Мишо Коня и Турчина и съучастниците им. Какво мислите, когато виждате как съдиите освобождават под символични гаранции подобен род бандити, заловени с денонощните усилия на служителите на МВР?
- Няма как като полицейски ръководител да коментирам решения на съответни съдилища. Но за нас е важно, че с действията си ние се борим срещу такива престъпни групи и на лицата от тези групи им се повдигат обвинения.
 
За да се повдигне обвинение на едно лице се смята, че ние сме събрали достатъчно годни доказателства, така че един независим от нас орган, какъвто е наблюдаващият прокурор да повдигне обвинение и на по-късен етап да го внесе в съда, за да се стигне до произнасяне на присъда.
Аз отново казвам – никога не бих коментирал съдебно решение, но за нас е важна оценката, която ни се дава  от съответната прокуратура по отношение на събраните доказателства спрямо такива лица.
 
Факт е, че част от тези групи прекараха доста време в следствените арести с наложени мерки „Задържане под стража“. За да се наложи подобна мярка за неотклонение, Вие знаете че тя се налага само от съд, е явно, че сме събрали солидни доказателства за съдебен процес, така че на ранен етап съдът да се произнесе с такива тежки мерки за неотклонение.
 
След това в процеса на досъдебното производство има срокове, които ние – полиция, прокуратура и съд, трябва да се съобразим със законите, които действат на територията на България.
 
- Кои са прякорите на автокрадците, които продължават да плячкосват автомобили?
- По отношение на противозаконните отнемания на автомобили град София е с най-тежка оперативна обстановка.
 
Отнемат се автомобили през тъмната част от денонощието. В сравнение с 2016 г. имаме спад с около 30% в кражбите на коли на територията на цялата страна.
 
Въпреки това продължават да извършват такава престъпна дейност лица от криминалния контингент.
 
По-емблематичните от тях са лица с прякори Лъвицата, Кико, Шумахера и Софиянеца.
 
Понякога на територията на София сме засичали и лица от Перник и Враца. Не са за подценяване и такива, които извършват престъпна дейност в Несебър, Слънчев бряг и Златни пясъци. При такива случаи заедно с колегите от Бургас и Варна им противодействаме.
 
За летния период също имаме спад с 30% на кражбите на коли от морските курорти.
 

- Вярна ли е информацията, която излезе в печатните медии, че Шумахера е откраднал колите на Юлиана Плевнелиева и Младен Михалев-Маджо?
- Полицейските служители не работят с такива категории – дали е истина или не. По тези досъдебни производства колегите събират доказателства и затова не мога да дам информация, която да стане обществено достояние.
 
- По колко автомобила на ден се крадат в страната?
- Средно на ден отнетите автомобили са между 6 и 8. Има дни, в които няма нито един откраднат автомобил, но има и такива, в които откраднатите коли могат да стигнат до 10-11.
 
От началото на 2017 г. до вчера отнетите коли са 1825. За същия период на 2016 г. те са били 2549. Това означава, че през тази година са откраднати  724 по-малко коли в сравнение с миналата.
 
Има различни причини, заради които един автомобил може да бъде откраднат. Понякога това е с цел разфасоване за зареждане на нелегалния пазар с авточасти.
 
Друга цел в този вид престъпни деяния е кражбата на скъп автомобил, за да бъде изкаран след това в чужбина и препродаден в Близкия изток.
 
Има и случаи на застрахователни измами с цел двойно облагодетелстване на лицето, което е собственик на автомобила.Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
 

Главен комисар Христо Терзийски е директор на ГД "Национална полиция"