Истерия около опасността от коронавирус тресе България. Въпреки че, няма доказан случай на болен от Covid-19 у нас, хората са притеснени и се запасяват с трайни хранителни продукти, витамини, противовирусни и противогрипни препарати.

Маските и дезинфектантите свършиха преди седмици, затова народът масово купува медицински спирт и марли, с които да си направят собственоръчно маски, показа проверка, пише “Труд”.

Хората в София, Пловдив, Благоевград и Велико Търново се презапасяват с хранителни продукти. Те са притеснени, че ако в България се обяви карантина, магазините ще се опразнят, както стана в Италия и Гърция.


Изкупуват се брашно, ориз, олио, захар, сол, спагети и макарони, вода, чай, боб, леща консерви и препарати за почистване. Освен пакетирани продукти се купуват и салами с дълъг срок на годност и замразени меса.

“Жената ме прати да купя няколко пакета брашно, ориз и боб, олио, захар, да имаме за всеки случай. Гледахме какво става в Гърция и решихме да се застраховаме”, коментира мъж с пълна пазарска количка от магазин в Благоевград.

В аптеките в цяла България са свършили спиртните дезинфектанти и маските. “Гелчетата свършиха светкавично бързо.

Поръчали сме дезинфектанти и очакваме доставка до 3-4 дни”, заяви пред председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Заради липсата на дезинфектанти, хората масово купуват медицински спирт. В аптеките в Шумен свърши и спиртът.

“Скочило е и търсенето на хирургични ръкавици и калцуни, витамин Ц и витамин Д, както и на хранителни добавки за посилване на имунната система”, каза още Костов. Заради втората вълна на грипа, в аптеките няма и противогрипни препарати.

В София и Велико Търново като топъл хляб се купуват и термометрите, а в аптеките във Варна свършиха. Инфрачервените термометри стигнаха цени от 100 лева, показва проверка.

Преди паниката имаше модели за 50-60 лева. В момента те са кът. Предимството на този тип термометри е, че измерват температурата на челото от дистанция и показва резултата на секундата.

От цял свят пускат заявки за милиони маски към фирма във Велико Търново, която произвежда медицински консумативи. Заляти сме с поръчки, но нямаме капацитет да ги изпълним, защото нямаме консумативи, казаха от „Момина крепост”.

Новият коронавирус продължава да се разпространява близо до нас. На Балканите Румъния съобщи за първи случай. По два нови положителни теста има в Гърция и в Хърватия. В Северна Македония засега е само един. Регистрирани случаи има вече в 18 държави на Стария континент. Най-критична остава ситуацията в Италия.

Премиерът Бойко Борисов: НОИ може да фалира, ако хиляди са под карантинаПри една разрастваща се епидемия от коронавирус и хиляди под карантина вкъщи, Националният осигурителен институт (НОИ) ще се изпразни. Това заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.

“Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ”, каза още Борисов.

Шефът на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов припомни, че във Фонд “Общо заболяване и майчинство” от бюджета на общественото осигуряване за 2020 г. са предвидени 1,2 млрд. лева. 460 млн. от тези средства са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината.

Адемов предлага само потенциалните носители на коронавируса и разпространители на заразата да бъдат поставени под карантина.

Доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница: В следващите дни най-вероятно ще се появят първите случаи на коронавирус у нас

40 души под наблюдение в страната
Личните лекари не могат да издават болнични за домашна изолация

Личните лекари не могат да издават болнични листове за т. нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса. За да имат тази възможност, трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания.

Новият коронавирус не е включен в нея. Това заяви Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

По думите є няма как лекарите да се позоват на сега съществуващите документи, така че ще изчакат решението на министерството и на кризисния щаб – дали ще включат това заболяване, и ако да – при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човекът наистина е бил на въпросното място”, каза тя.

Към момента 40 души са под болнична карантина, а още десетки са под домашна карантината.

На всички тях ще бъдат взети проби за наличие на коронавирус, които ще бъдат изпратени до Националната референтна лаборатория с София.

В Шумен пациентите са дали отрицателни проби, но засега остават в болницата, вероятно, за да бъдат тествани втори път. До днес в Област Стара Загора под наблюдение бяха 2 деца, които вече са изписани, тъй като пробите им са отрицателни.

Пробите за коронавирус на двете жени, приети в Инфекциозното отделение на болница “Канев” в Русе, са отрицателни.

Те бяха приети във вторник с грипоподобни симптоми, след като са били в Италия. В отделението в четвъртък е постъпила и още една жена, също завърнала се от Италия.