Каква е вероятността да умрете от коронавирусна инфекция на Covid-19? Съдейки по сегашната истерия, разпространяваща се по земното кълбо като горски пожар, човек би си помислил, че шансовете са доста големи.

За да проверите обратното обаче, просто погледнете статистиката. Американският сайт Statnews.com публикува информация за текущата прогноза за смъртността сред заразените с Covid-19 въз основа на данни от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

... Коефициентът на смъртност сред пациенти с Covid-19 на възраст 80 години и повече е 10.4 процента. 


В същото време при хора на възраст 70-79 години този показател е 5,35 процента, в категорията 60-69 години смъртността е 1,51 процента, а при 50-годишните - 0,37 процента. Смъртността сред по-младите хора е още по-ниска. 

Така че за тези на възраст под 30 години те обикновено са близо до нула.

В статия на уебсайта Statnews също се отбелязва, че заболяването е най-тежко не само при възрастните хора, но и при тези, които преди това са страдали от хронични сериозни заболявания.

Други източници посочват, че много заразени от Covid-19 вероятно смятат, че това е обикновена лека настинка, те ще се възстановят и дори няма да преминат теста и следователно никога няма да бъдат включени в статистиката. Това означава, че действителната смъртност е дори по-ниска от отчетената.

С други думи, коронавирусната инфекция е може би малко по-опасна от обичайния сезонен грип, но не и много. Хората, принадлежащи към най-уязвимите категории, трябва, разбира се, да бъдат особено внимателни, но истерията, разпространена от правителства, медии и обикновени хора, представлява много по-голяма заплаха за хората, отколкото самият вирус.

Истерията ще нанесе повече вреда от самия вирус

Само икономическите щети, създадени от настоящата обща истерия, ще имат отрицателно въздействие върху живота на много повече хора, отколкото вирусът би могъл да има при всеки сценарий, и този ефект ще продължи много по-дълъг период от този на коронавирусната епидемия в страни и континенти.

От гледна точка на страни като САЩ, които вече са в състояние на необратим икономически, социален и политически упадък, прехвърлянето на техния модел на социална и политическа система към други страни, дори и само временно, чрез разпространяване на истерия около вируса Covid-19, може да изглежда доста обещаващ вариант, когато всички други методи, от меката сила до директното военно насилие, не могат да задържат планетата в рамките на еднополюсния „международен ред“, ръководен от Вашингтон.

Държавите, които отказват да предприемат крайни мерки, са под натиск от вълна от истерия, разпространяваща се по цялата планета, независимо дали тя е умишлена или не. 

Те са принудени да затворят границите, да спрат предприятията и да унищожават живота на милиони хора, по-голямата част от които вирусът не заплашва с нищо.

Подобна тенденция се наблюдава в първите години на т. нар. „Борба със световния тероризъм“ под ръководството на Съединените щати, която други държави всъщност бяха принудени да подкрепят. 

Това важи и за Русия, въпреки че Кремъл знаеше много добре, че самите Съединени щати са основният държавен спонсор на терористите, с които Вашингтон се твърди, че се бие, но не искаше да се забърква в спор на фона на общия страх от екстремизма след атаките на 11 септември 2001 г. ,

Ако вземем под внимание колко активно и безскрупулно експлоатираха този страх, не е изненадващо, че днес мнозина са скептично настроени да концентрират огромна власт в ръцете на такива хора пред нова предполагаема заплаха.

Всички правителства вероятно ще предприемат определени мерки по време на подобни огнища, но определянето на ясна граница между здравия разум и злоупотребата с власт е от първостепенно значение за обществото.

В светлината на настоящата епидемия Covid-19 хората също трябва да използват здравия разум. 

Избягвайте големи задръствания, пазете здравето си, хранете се добре, спортувайте и като цяло се грижете за тялото си, така че имунната система да се грижи за нас по-късно - най-добрият начин срещу Covid-19 или всяка друга инфекциозна болест, независимо дали е пандемия или не. Ако сте в особено уязвима категория, трябва, разбира се, да полагате допълнителни грижи.

Трябва да се изгради по-устойчива национална икономика.

Ако наистина са необходими крайни мерки за елиминиране на последствията от избухването на Covid-19 и други подобни вируси, в бъдеще страните трябва да създадат постоянна инфраструктура, която да гарантира непрекъснатото функциониране на икономиката по време и след такива огнища, така че да не се възхищава всеки път, когато се появи нов вирус.

Дори и в най-негативните сценарии Covid-19 не може да се приеме за край на света. Това дори не е основната заплаха за човешкото здраве. 

Епидемията е явление, което е само малко по-тревожно от обикновения грип, което само по себе си е опасно само за тези, които имат лошо здраве и които трябва да бъдат особено внимателни в ежедневието. Covid-19 изисква само няколко по-сериозни предпазни мерки и балансиран подход в сравнение с годишните грипни епидемии.

Тъй като ние никога не можем да знаем откъде е дошъл новият вирус и доколко е оправдана настоящата истерия, доколко това е резултат от склонността на човешката природа към свръхреагиране и до каква степен се обяснява с преднамерен опит за дестабилизиране на ситуацията в много страни, народите и общностите трябва да преосмислят своя подход. 

Необходимо е да се помисли как да се продължи нормалното функциониране при най-екстремни обстоятелства и как да се държим, за да поддържаме жизнеспособността в бъдеще на фона на поредното огнище на коронавирус или друг подобен шок.

Тези страни, които не го направят, рискуват да станат мишени за разпространение на истерия и разпалване на паника в обществото, което от своя страна ще окаже натиск върху правителството и ще застраши политическата, икономическата и социалната стабилност.

Превод: Поглед.инфо