Текстовете от Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, са били обсъждани на кръгла маса, организирана от Обществения съвет към ЦИК, още в началото на септември 2016 година. Това каза пред БНР председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева. Тя припомни, че на изборите през 2015 година машините са пристигнали дни преди вота, а в някои секции – часове преди него.
"Проблемът всъщност не е в разпоредбите за машинното гласуване, а в това, че имаме една ЦИК, която работи постоянно, а подготовката за избори, в това число и план-сметката и започването на процедурата за търсене на машини, започва с насрочването на деня на изборите. През цялото време навлизаме в този цикъл: насрочват се изборите, обявява се обществена поръчка, търсят се машини и те пристигат в последния момент", заяви тя.

Дечева е убедена, че е ЦИК трябва да може да се занимава с подготовката на изборите по-продължително време. Въвеждането на машинно гласуване до голяма степен би премахнало опашките пред изборните секции, категорична е тя. Необходими са такива корекции в Изборния кодекс, които не са продиктувани от момента на изборите. В противен случай дори приетите текстове да са в интерес на обществото, те се приемат като обслужващи политически интерес.

Софтуерният специалист Божидар Божанов изтъкна, че няма информация дали има проблем със сигурността на машините за електронно гласуване, поради което е необходим одит на изходният код, който реално обработва и отчита резултатите. "В момента има логична възможност, чрез вируси или по друг начин, някой да отиде и да каже: "Във всеки 5% от секциите, добави 5% на някоя партия, която аз искам да спечели".

Така на индивидуално ниво няма да има разлика, но на национално ниво това ще промени изборите. Няма как да знаем дали се е случило. Това е основният риск. Възможно е фирмата, която спечели обществената поръчка, да не желае да сподели кода от съображения за авторски права и др. Тогава проверка може да бъде направена в изборния ден, като се сравнят индивидуалните разписки, извадени от машините със съставените от тях протоколи. Божанов е категоричен, че машините не могат да спрат купения вот, тъй като те са само механизъм за гласуване. Схемите със снимане на бюлетината, например, ще работят и с екрана на машината. Ако някой си е продал гласа, как ще го подаде, е без особено значение, заяви той. 

Специалистът изтъкна, че Холандия се е отказала от машинното гласуване заради възможност за манипулиране на резултата от разстояние, но проблемът е бил отстранен в машините, използвани у нас на последните избори.