„Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и просперираща България. Моето поколение може да промени много неща, но перспективите са пред вас“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В зала „Тържествена“ на УниБИТ на 02.12.2022 г. той изнесе лекция на тема „Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация“.

„Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси“ – така Иван Гешев отговори на въпрос защо страни от Европейския съюз се противопоставят на присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Демокрацията в България е изключително крехка, лустрото й е тънко, много лесно може да се пропука и то е започнало да се пропуква. За  да не загубим това, което смятаме за дадено, трябва да спазваме правилата и да работим като общност, като екип“, обърна се към аудиторията главният прокурор.

Той отговори на редица актуални въпроси, отправени от студенти и преподаватели, за проблемите в държавата, отношенията между властите и законодателството.

„Някой отново не чете Конституцията и законите в страната“, каза Иван Гешев в отговор на въпрос как ще коментира внесени в 48-ото Народно събрание законопроекти, с които се иска ограничаване правомощията на президента при назначаване на ръководители на служби, отговорни за вътрешния ред и националната сигурност.

„Липсата на уважение и разбиране за институционалност е сериозен проблем.  Концентрирането на твърде много правомощия в един орган или  човек води до антидемократичност, до авторитарно управление, диктатура, тирания, както искате го наречете. Историята е показала, че това приключва с тъжни последици - каза главният прокурор - Не знам дали съзнават, че това руши устоите на демокрацията“.

Главният прокурор подчерта, че проектите за законови промени, насочени към прокуратурата, целят да се овладее съдебната система и така чрез нея да се  упражнява политическа власт. „Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е - защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа. В личен план аз бих живял по-добре, ако не съм главен прокурор.

Подходът, който се развива, за мен е в стил „Троцки“. Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е реформа. Това е тъжно и опасно за България, за нас като общество и за гражданите“, коментира Иван Гешев.

Той посочи един от реалните проблеми в държавата - завръщането на различни видове престъпност, смятани доскоро за забравени - смърт по улиците, предизвикана от пияни и дрогирани шофьори, разпространение на наркотици, особено около училищата, организирана престъпност. Даде пример със случай с 14-годишно дете.

„Свалили са му маратонките в центъра на София и се е прибрало по чорапи зимата. Това е нещо, което аз съм виждал в работата си 97-а - 98-а година, тогава сваляха едни много модерни якета на децата“, обясни Иван Гешев.

Пред пълната университетска зала главният прокурор изрази надежда за по-добро взаимодействие с МВР, защото проблемите няма да се решат, ако „то работи само и единствено за себе си“.

„За съжаление, върховенството на закона и разделението на властите се използват като клишета и за политическа употреба, без реално да се спазват като принципи.

Ние (българите) имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени“, обясни Иван Гешев и подчерта, че проблемите трябва да се решават, а не да се преекспонират с недемократични цели.

„За да промените страната, в която живеем, трябва да имате собствено мнение, и то не налагано от някой през интернет. С повече информация ще имате по-точна представа за ситуацията“, каза главният прокурор.  В почетната книга на университета той написа: „Заедно ще оставим една по-добра и велика страна на децата си“.

От ръководството на университета подариха на главния прокурор прототипно издание на романа "Време разделно" на Антон Дончев. Иван Гешев благодари с думите: "Не уважаваме ли великите си хора, не уважаваме ли себе си, няма да ни уважават и другите".