Парк "Родопи", който за пловдивчани от десетилетия е като Витоша за столичани, е на територията на малката община Куклен, по волята на странното административно разпределение в България. Ясно е, че малка община като Куклен няма ресурс да поддържа и развива района около хижа "Здравец" и Копривките.

Курортът се намира на 30 минути с кола от Пловдив, но не успява да реализира потенциала си като туристически център, макар от десетилетия да е любимо място за отдих на пловдивчани. През лятото тук често има проблеми със сметосъбирането, а през зимата - с почистването на пътищата. През годините няколко пъти се повдигаше въпросът за административна промяна, чрез която парк "Родопи" да стане част от община Пловдив.

Управниците под тепетата обаче никога не бяха достатъчно настоятелни, за да се даде ход на подобна процедура, пише "Марица". Макар да нямаха никаква инициатива в тази посока, някои от бившите силни на деня в Пловдив обаче проявяват сериозен интерес към парка, но като инвеститори. Става дума за бившия кмет Иван Тотев и неговите приближени. 

Фирма от приятелския кръг на шефа на ВиК Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев вдига нов комплекс в сърцето на курорта на мястото на старата почивна база на Община Пловдив. Тя бе изоставена в годините, за да бъде продадена за жълти стотинки на специалните инвеститори.

Свързаните с бившия градоначалник инвеститори са се възползвали от връзките си, за да закупят апетитния общински имот,
който се намира на метри от обръщалото на рейсовете в курорта. Мястото е атрактивно, тъй като е на пъпа на курорта, а малките хотели и къщи за гости там се множат. През зимата ски пистите и съоръженията привличат много пловдивчани заради близостта до града. 


Един от етажите вече е готов

Дружеството "Джи Ел Си Венчърс БГ" ЕООД от кръга Николов-Тотев вече е дало ход на първия етап от инвестиционното си намерение - изграждането на мотел и обект социални услуги от резидентен тип в местността Юрукалан. На мястото се вижда, че теренът е ограден, поставена е и предупреждаваща табела за строителен обект.

С друга информационна табела пък се съобщава, че възложител и изпълнител на инвестиционното намерение е фирма  "Джи Ел Си Венчърс БГ" ООД. Строежът е ново средноетажно строителство и реконструкция на съществуващо - етап 1 (нова сграда). Започнал е през май т.г., а срокът за изпълнение е 18 месеца. 

Стар път с плочки отвежда към атрактивния имот в боровата горичка на курорта. На груб строеж вече е вдигнат един от приземните етажи. Той е с много прозорци и полуизградена козирка.  В четвъртък на обекта имаше само двама работници и струпани строителни материали. Те обясняваха, че не знаят какво се строи на мястото, нито кой го прави. Обясняваха, че са там, за да почистят.

В района на х. "Здравец" обаче коментират, че до базата на Община Пловдив ще се вдига СПА комплекс.  

Старата база на Община Пловдив, която попада в оградения строителен обект и имот, все още не е пипната. Тя е заключена, по вратите и прозорците има метални решетки, с олющена фасада е и надраскани с графити стени, като на живописната веранда сред боровете са струпани дървени греди вероятно от новия строеж.   

СХЕМАТА - Кацарски предлага имотът да бъде продаден, Общинският съвет одобрява

Сделката за апетитния имот е реализирана по добре познатата схема, по която фирмите от приятелския кръг Тотев-Николов взе и застрои десетки терени в Пловдив - бившият зам.-кмет Димитър Кацарски предлага продажбата, а Общинският съвет - одобрява.   

Предложението за продажбата на общинския имот на х. "Здравец" Кацарски прави в разгара на първия мандат на Иван Тотев. На 27 юли 2013 г. вицето с ресор строителство и общинска собственост входира документите.

Четири дни по-късно - на 1 август,  мнозинството от съветниците гласуват "за" продажбата. В мотивите на Кацарски пише, че според направената от експерти на ОП "Жилфонд" количествено-стойностна сметка за ремонт и обзавеждане на общинската база са необходими 112 522,62 лева с ДДС.

Администрацията преценява, че разходът не си струва, и затова решава да продаде базата. Идеята уж била приходите от сделката да бъдат използвани за ремонт и поддръжка на останалите почивни бази на Община Пловдив, макар тези на морето също да са продадени.

Сделката за имота на х. "Здравец" явно е била подготвяна дълго време, защото от общината още в първата година от мандата на Иван Тотев са наели Йорданка Ангелова и Людмила Лендрова от „Ангелова консулт” ООД да направят оценка на имота. Тя е готова през февруари 2013 г. и е в размер на 210 000 лева. 

Теренът е с площ 2928 кв. м, а в него са разположени три сгради - масивна двуетажна на 141 кв. м,  склад с площ 30 кв. м и друга пристройка от 70 кв. м.  
На 21 февруари 2014 г. след проведения търг „Джи Ел Си Венчърс БГ“ става собственик на базата срещу  269 700,60 лева.

Собственик на дружеството е офшорка от Белиз с пълномощник познатия като абонат за обществени поръчки от ВиК Григор Вилхелмов Иванов. Управител пък е - Иван Атанасов, който дърпа конците и в "Джи Ти Ай Ем" - дружеството, в което се преплитат интересите на Георги Тотев и Спартак Николов. 


На обекта са струпани строителни платна

След няколко промени на статута на земята:  мотел, хоспис и вила за отдих

 Път за следващата трансформация на имота до х. "Здравец" дава заповед на Община Куклен от 15 декември 2015 г., с която е одобрен ПУП - ПРЗ и схеми за ВиК и елзахранване на два имота, съседни до този на бившата почивна база на Община Пловдив. Те са с обща площ 8129 кв. м и са собственост на пловдивската фирма "Метан монтаж" ЕАД.

До онзи момент терените се водят горска територия и поляна в землището на с. Гълъбово. Бързо обаче променят предназначението си за жилищно застрояване с образуване на нови УПИ I - 006341 - мотел и УПИ II - 006340 - мотел, като регулационните линии съвпадат с имотни граници, с определено свободно нискоетажно застрояване с височина до 10 м.

Две години по-късно комисия към Регионалната дирекция по горите в Пловдив взима решение за промяна на предназначението на двата поземлени имота на "Метан Монтаж", като обособява два УПИ с площ съответно 4253 и 3876 квадратни метра. Инвестиционното предложение е за изграждане на сгради за предоставяне на социална услуга - резидентен тип (център за настаняване от семеен тип за стари хора с капацитет не повече от 15 души).

След още една година от регистъра на заповедите на кмета на Община Куклен се вижда, че към 21 март 2016 г. „Метан Монтаж“ ЕАД и „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД вече са съсобственици на двата имота от над 8 декара след подписан договор за делба.

През 2018 г. в Община Куклен има входирано от "Джи Ел Си Венчърс БГ"  уведомление за инвестиционно предложение, срещу което няма възражения.

Предложението е за ново средноетажно строителство и реконструкция на съществуващо строителство. Новото строителство предвижда 332 кв. м застрояване. В документацията е отбелязано още, че имотът е отреден за мотел и център за социални услуги от резидентен тип. Също така става ясно, че съществуващата сграда след реконструкцията ще се използва за лятна вила за отдих.

Към момента "Джи Ел Си Венчърс БГ" изпълняват първия етап от инвестиционното си намерение. "Метан Монтаж" пък имат издадена скица-виза за проектиране и тепърва ще се разбере какво ще вдигат на мястото. 


Кой кой е в октопода от свързани фирми 

Много се говори за връзките и имотните схеми, с които са оплетени роднини и фирми, близки до управителя на ВиК - Пловдив Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев. Григор и Васил Иванови, които печелят поръчки за милиони от водното дружество за доставка на инертни материали чрез фирмата си "Автотранспорт и механизация", са свързани с имотните сделки на фамилията на ВиК шефа, пише "Марица".

Това става чрез "Дякон Иларион Билд", където управител е тъщата на Спартак Николов Мария Кичукова, ЖСК „Западен парк“, "Билд ЖСК 2014“ ЕООД, зад които стои дружеството "Джи Ти Ай Ем". Двамата управители на "Джи Ти Ай Ем" са Иван Атанасов Атанасов и Дафинка Асенова Ефремова, която пък е директор и на „Консоурс” АД, в която основен съдружник е Георги Борисов Тотев.  

Управляваната от Иван Атанасов „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД, с което е извършена покупката на общинския имот до х. "Здравец", е собственост на „Джи Ел Си Венчър Капитал ЛТД“ с пълномощник Григор Вилхелмов Иванов. Самата тя участва в собствеността на „Билд ЖСК 2014“ ЕООД, както и в „Зона за развитие Тракия“ с управител Пламен Панчев от "Сиенит".

Холдингът "Сиенит" чрез свои свързани фирми също редовно печели поръчки от ВиК за третиране и извозване на утайки от Пречиствателната станция на Пловдив. Интересите на Тотеви и "Сиенит" се преплитат и в реализирането на проекта за строителството на жилищни и офис сгради в новия комплекс на пъпа на Пловдив - в терена на някогашната пивоварна "Каменица".