Бившият втори в партията на Бойко Борисов - Цветан Цветановq подава ръка на Христо Иванов за общ фронт срещу премиера, пише "Марица".

"Републиканци за България". Това официално ще е името на партията на бившия втори човек на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя ще бъде учредена на 27 август и ще участва на следващите избори, обяви самият Цветанов. Той призна, че проектът му ще е позициониран вдясно.

Най-близко по идеи Цветанов се нареди до представителите на другата дясна формация - "Демократична България"q с лидер Христо Иванов. И двете сили били твърди в искането си за върховенство на закона и правосъдна реформа. Цветанов обаче отсега анонсира, че е готов да преговаря и с други формации. 

Цветанов показа и логото на партията си. То е компас, сочещ на запад. Цветанов го коментира като единствен път, който не трябва да се променя. 

Засега неговият проект няма потенциал за електорална подкрепа. Самият Цветанов вече заяви, че се надява да бъде подкрепен от "добрите сили" в ГЕРБ - партията, в чието създаване и позициониране във властта самият той участва в продължение на 13 години.

Той прогнозира, че новият му политически проект ще получи 500 000 гласа на следващите парламентарни избори, колкото ще има и партията на премиера Борисов. На практика това означава, че Цветанов се надява единствено на люспи от ГЕРБ. Той работи в посока разцепване на управляващата партия от доста време.

Известно е, че като добър организатор и човек, чиято дума дълги години се чуваше при издигането на партийните кадри, Цветанов има добри позиции в някои местни структури на ГЕРБ. В телевизионно интервю вчера той анонсира, че се надява да
силна подкрепа в Пловдив.

"Там има много свестни хора, които са разочаровани", каза Цветанов.

Изявлението му веднага накара местните гербери да се оглеждат за отцепници. Преди години голяма част от местния актив се кълнеше в Цветанов. Приносът му за добрата кондиция на партията непрекъснато цитираше дори бившият кмет Иван Тотев. За "цветановисти" минаваха почти всички от близкото обкръжение на Тотев в Пловдив, като най-активен бе депутатът Атанас Ташков, който има дори авторско видео по въпроса кой реално държи за града от двамата големи в партията.  

 В последните седмици обаче всички местни активисти побързаха да се дистанцират от Цветанов, като единствено бившият зам.-кмет Димитър Кацарски, отстранен от местната власт по лично настояване на премиера Борисов миналото лято, призна, че "има нещо, но още не е официално". Близки до Кацарски твърдят, че именно той ще е човекът на Цветанов под тепетата и дори ще участват в инициативния комитет за създаването на новата партия, който ще се събере на 20 август. 

Преди време имаше спекулации, че и областният лидер на ГЕРБ Георги Мараджиев е много близък с Цветанов и ще се включи в неговия проект. Кметът на Стамболийски обаче пусна специално обръщение от страницата си във Фейсбук, в което определи подобна информация като манипулация и лъжа. 

Ако в крайна сметка не успее да разцепи местната структура на ГЕРБ, Цветанов вероятно ще опита да намери подкрепа от друга  дясноориентирана формация в Пловдив. Според "ПловдивПрес" той вече е водил разговори с активисти на "Кауза Пловдив". Запитан дали има подобна опция обаче, лидерът на Каузата Георги Титюков коментира, че знае за подобен интерес, но решение как организацията ще участва на парламентарните избори ще вземе националното ръководство. 

Източници на "Марица" твърдят, че представители на "Кауза Пловдив" могат да се коалират и с ГЕРБ на следващите избори, ако премиерът Борисов удържи на думата си листите с кандидати за народни представители да бъдат отворени на гражданската квота, млади хора с експертиза и качествени партньори.