По повод на Вазовото предупреждение се обърнах към изследователят на архиви и стари документи Мартин Александров.

- Предполагал ли е Иван Вазов намеса в творчеството му?
- Да, Вазов е имал своите съмнения и го е казал на тогавашният млад критик Васил Пундев, а после и на  Константин Гълъбов.

След години, професор вече, Константин Гълъбов  разказва в своите спомени разговорът между двамата. Поместен е в книгата „Иван Вазов в спомените на съвременници си”:

 

Това е издание в поредицата "Мемоари, биографии, писма” на изд. „Български писател” от 1966г.
 
Нищо ново под небето още от стари времена.  Днес се нарича политкоректност. Този днешен негативен процес  е стартиран в световен мащаб. В Щатите например редактират Марк Твен, защото има герой наречен негър. 

Книгата „Да убиеш присмехулник”, култова книга известна в цял свят, с 30 милиона копия само в Щатите, с наградата „Пулицър” за 1961 г., е свалена от програма в училищата в един щат заради неудобни думи като негър.

Нищо, че по онова време 60- те години на миналия век, така се е наричал днешният афроамериканец. Дори и любимката на децата Астрид Линдгрен пострада  – таткото на Пипи Дългото чорапче вече не е негърски крал, а само крал на цветнокожо население.

Което не означава разбира се, че ние не трябва да защитаваме културните си ценности, защото другото са механизми на разрушаване на съзнанието ни за идентичност.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ