Напоследък Ивана е тъжна и е напълно обяснимо. Неотдавна тя загуби един от най-близките си хора. Въпреки това продължава да пее и вярва, че това би искал баща й, който ни напусна наскоро.
- Казват, че времето “лекува”, това не знам. Но знам, че музиката, пеенето, аплодисментите и усмивките ви винаги са правили душата ми удовлетворена. Знам също, че баща ми с тази си музикантска душа би направил и би искал същото за мен - да пея и да продължа!, написа в социалните мрежи звездата.

Изпълнителката на “Кажи едно “Обичам те” не обича да дава интервюта. Ревниво пази личния си живот от широката публика. Убедена е, че това, което прави на сцената, е достатъчно любопитно. И все пак поне малко открехва завесите към феномена, наречен Ивана, в своята официална страница ivanamusic.bg

За първата любов, голямата и... най-голямата любов

Както вече стана дума, тя не обича да говори за мъжете в своя живот. Все пак на моменти сама открехва вратата, макар и малко.

- Първото ми истинско влюбване беше в мой съученик - най-лошото момче в класа. Бяхме на по 14-15 години тогава. Харесваше ми, че беше бунтар, не се вписваше в каноните на отличниците. Бяха 4-5 издънки в класа, а той - лидерът им. Споделихме чувствата си, той беше и първият мъж в живота ми. Като се замисля, не съм имала повече от 4-5 сериозни връзки през целия си живот.

Нещо не се получи с него, разделяхме се, събирахме се. Историята ни бе в стила на “Шампанско и сълзи”. Майка ми и баща ми бяха много против него, само като чуеха името му и настръхваха. Нещата приключиха, когато отидох да уча в Пловдив, той - някъде другаде - спомня се певицата.

Най-важният мъж в живота на Ивана се оказва нейният съсед Валентин, с когото се познават от деца, но любовта припламва години по-късно - веднага след като Ивана се разделя с първия си приятел. 

Това е и мъжът, с когото Ивана се решава на най-сериозната крачка и това не е голямата сватба с много гости и музика, а появата на дъщеря й Теодора, за която Ивана е категорична: “Най-голямата любов!”. И признава в свое интервю: 

- Нищо друго да не съм направила в този живот, фактът, че имам най-прекрасната дъщеря на света ми стига. Тя ми е повече от музиката, от песните, от връзките, от любовите, от всичко! Тя е над всичко.

Най-голямата й любов е дъщеря й Теодора.

На живо, повече от 20 години

Точно на 14 септември 1999 г. Ивана и най-голямата продуцентска компания в България, “Пайнер”, се обединяват в музикален съюз, който вече толкова време доказва своята сила. От това съвместно партньорство се раждат едни от най-запомнящите се и въздействащи песни, много албуми, концерти и незабравими срещи с публиката. Мястото е ресторант “Приказките” в Харманли.

Участието на Ивана и оркестъра й в заведението е повече от впечатляващо. Лично шефът на “Пайнер” инж. Митко Димитров, който е сред посетителите, я кани на масата си и й предлага договор. А тя, объркана, но поласкана, бави отговора си цели 20 дни. Държи документа в ръцете си и не се осмелява да го подпише, защото не е сигурна дали е готова за голямата отговорност. Междувременно е успяла да се разведе със съпруга си, отглежда дъщеря си с помощта на родителите си, завършва “Търговски бизнес и посредничество” в Икономическия университет в Свищов и е почти на 29 г. И изгърмява първите си “100 патрона” - залп, с който ознаменува появата си - разбирай първия й тотален хит. Последвалите вече нямат изреждане.

С годините фразата “на живо” се превръща в запазената марка на Ивана. Тя е убедена, че няма нищо по-емоционално и удовлетворяващо от живия контакт с публиката. Не се съмнява в уменията си и раздава гласа си в името точно на тази публика, която бурно я аплодира.
 
Животът я среща с бузукарката Стояна, която бързо става част от семейството. За това какви са чувствата й към дребничката и вярна Стояна, Ивана едва ли може да намери точните думи - просто си я обича с всичките й кусури, с цялата й дива, необуздана природа, с пиперливия й език. Стояна е нейната сянка, нейният ковчежник, пазителят на нейните тайни и нейният изповедник. 

С бузукарката Стояна ги свързва много повече от обща работа.

Ивана набира скоростта на ураганен вятър, и то от най-страшните. Формулата на успеха й е смес от новаторство, точен усет, амбициозност и професионализъм, изпипване на всеки тон на мелодията и всяка дума от текста, всеки кадър от клипа и всеки детайл от публична изява, защото, както тя сама казва, “Публиката го заслужава”. А публиката не може да бъде подведена. 

И Ивана е категорична: 

- Докато виждам, че хората ме искат и имат нужда от песните ми - няма спиране!

Вместо епилог 

Тя е хубава и властна. Не, тя е много хубава и властна. “Голямата” дама от малкия град, която разбива на пух и прах представата за попфолк и записва името си със златни букви в историята на жанра. Тя - провокативната, оригиналната, която влиза с гръм и трясък в една толкова отричана и хулена територия и я завладява. А всичко, което изпява, остава в главите на хората - поклонници или съдници.

Има инат, амбиция и характер, достатъчни да срутят Айфеловата кула, а харизмата й е като невидимо лепило. Успехът й е категоричен, а нейният купон е най-як и ако се питате защо... ами просто тя е гаранция за качество и е хубаво, че е с марка BG.
 
Щрихи към портрета

Родена е в Айтос в семейството на Кина (по това време счетоводителка) и Тодор (известен музикант в своя край) Калудови в последния ден на януари и все още не е влязла в отбора на “Над 55”. Била капризно човече, което още от вечерта искало да знае какво ще облече на следващия ден. 
“Ако й подберях дрешки, които не харесва, вкарваше в употреба ината си, докато не стане нейното. И нямаше магазинче в нашия град, в което да не влезем и да не поиска някаква дрънкулка - пръстенче, гривничка, парцалче”, споделя майка й.

Вече покойният й баща пък е гордият откривател на таланта й: “В детската градина беше винаги гвоздеят на програмата, зададе ли се светъл празник. Накипрена като Райна Княгиня или с червена поличка, бяла блузка и черна вратовръзка, тя винаги бе “вербувана” за някоя роля - казва стихче, изпява песничка... Тогава забелязах, че пее правилно, че е много музикална и артистична.” Той прави малкото акордеонче част от играчките й, води я по сватби и пътувания, по време на които постига поставената си цел: “Да я учи на музика”.

Едни от най-известните песни на Ивана са “Грешна нощ”, “Нещо неТипично”, “Като на 17”, “№ 1”, “Това е парчето”, “Празник всеки ден”, “Доза любов”, “Уникална”, на които да живее и празнува, но и онези, различните парчета, като “Шампанско и сълзи”, “Кръв ми капе”, “Безумна цена”, “Аз съм с теб”, “Ах, тези пари”, “Миг като вечност”, “Уличник”. 

Ива ВАЛЕНТИНОВА