Съдия от Софийски градски съд ще определи най-вероятно 2 синдика, които ще контролират дейността на промишления комбинат "Кремиковци". Освен тях ще бъде сформирана комисия от кредитори, като в надпреварата участват над 700 кредитора, които са одобрени след участие в няколко конкурса.
Най-вероятно решенията ще излезнат в късните вечерни часове на днешния ден. Събранието протича в Софийски градски съд, като процесът е закрит за медиите. До преди минути имаше спорове дали да бъдат избрани един, двама или трима синдика, но запознати с този бизнес специалисти предвиждат, че крайното решение ще се спре на двама представителя. След като се решат бройките, ще се изберат поименно победителите. След това има още няколко гласувания, които ще касаят избора на комисия на кредиторите, като и да се определят заплатите на членовете на тази комисия.
Синдикатът ще трябва да вземе решение за екологичата част на "Кремиковци". В понеделник се очаква да бъдат затворени и последните дружества "Централно управление" и "София инжинеринг", разкри пред журналисти Любомир Павлов, лидер на синдикати "Металурзи", към КТ Подкрепа, отговарящ за комбината. Прави се всичко възможно до октомври да се изчистят всички неизплатени заплати на служителите на "Кремиковци", увери Павлов. Той изрази надежда, че от следващия месец няма да има забавяния на трудовите възнаграждения и служителите ще работят спокойно. Ако нещата не вървят ще започнат разговори за оздравяването на комбината. Представителят на КТ Подкрепа изрази оптимизъм, че "Кремиковци" ще оцелее. Ако нещата там не се оправят, съдът ще е принуден да обяви предприятието в несъстоятелност, заяви противната позиция председателят на Софийски градски съд Светлин Михайлов, който обясни пред медиите системата за избор на синдици и комисия на кредиторите.
Милан Николов, БЛИЦ