Избягалият по-рано днес затворник е петият беглец от общежитие или корпус на затворите у нас от началото на април. Полицията в Ловеч е на крак заради 48-годишният Борис Ангелов Иванов, който излежавал 13-годишна присъда за блудства и кражби, съобщава bTV.

Той е бил настанен в общежитие от отворен тип преди седмица и работел в Ловеч, където заедно с петима други затворници почиствал халета.

Днес към 10:30 ч., малко след началото на работния ден, Борис Иванов изоставя бригадата тичайки. Свидетел на бягството става портиерът на предприятието.

Борис Иванов е осъждан няколко пъти за блудства и кражби. Излежал е малко над седем години от поредната си присъда.

От фирмата отказаха коментар с мотив, че шефът отсъствал.

„Не става дума за бягство от затвора. Става дума за отклоняване от външен работен обект на лишен от свобода, който не е бил охраняван”, поясни зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

От полицията увериха, че мъжът се издирва дори с хеликоптер.

Заради зачестилите бягства от затворите от БСП настояват утре да бъдат изслушани вътрешният министър Валентин Радев и правосъдният – Цецка Цачева.

В годините назад помним и други знакови бягства.

 

23 декември 1992 г.: Осъденият за убийство Алберто Йорданов не се връща в затвора, след като е пуснат в отпуск. В следващите 10 години осъденият живее под чужда самоличност в Чехия.

Януари 2010 г.: Малин Крумов по прякор Маце, осъден доживот за убийство, бяга от варненския затвор, преодолявайки петметрова стена. Часове по-късно е заловен в такси.

Април 2011 г.: Рецидивистът Цветан Чарлов се оплаква от високо кръвно и е изпратен в болница. Бяга оттам през главния вход по чехли.

30 април 2014 г.: Хосе Мартинез от Гватемала и Николай Николов – Шатката успяват да избягат от Централния софийски затвор с кола със син буркан. Три години след бягството Мартинез е хванат да краде автомобил в Португалия. От Николов няма следа и до днес.

4 април, тази година: Владимир Пелов и Радослав Колев напускат за три минути Централния софийски затвор. Преди дни Пелов беше намерен убит, а съучастникът му все още се издирва.

В средата на април избяга затворник от общежитие в Пловдив, а след това и друг лишен от свобода от Пазарджик – не се върнали от работа на външен обект. По-късно и двамата бяха открити