Установено е наличие на диаманти в България, но те са само с научна стойност. Това каза колекционерът Евгени Вулев, цитиран от "Фокус". Той уточни, че минералите, които притежават качествата „цвят“, „прозрачност“, „твърдост“ и „рядкост“, са в групата на скъпоценни камъни.

„Причината диамантът да е най-скъпият минерал, освен всички други качества, е и трудният му добив“, обясни Вулев.

„Страната ни е богата на находища на полускъпоценни камъни, като най-разпространени са опал, яспис, ахат и други“, поясни Вулев. Според него се срещат и рубини, които по подобие на диамантите притежават геоложка стойност. „Ако сравним с диаманта по-малко скъпите рубини и сапфири, рядкостта им е сходна. Те са по-малко твърди, но съответно се добиват много по-лесно и затова цената им е значително по-ниска. На някои разновидности, които са с много специфичен цвят и са изключително прозрачни, цената понякога надхвърля тази на диамантите. На рубина „гълъбова кръв“ цената понякога надхвърля 250 хиляди долара на карат“, коментира Евгени Вулев.

Той допълни, че колекционерството на минерали се е зародилo още от древни времена. „Днес това колекционерство се развива с изключително бързи темпове, на фона на ограниченото наличие на минерали по земята“, каза още той.