Нови изследвания показват, че дълголетието на хората ще се увеличи драстично до 2030 г. Според американски център за проучвания "Pew" до 2050 г. се очаква да има над 3.7 милиона столетници в света. Прогнозите показват, че жена родена през 2030 г. ще доживява средно до 83.3 години, а мъж до 79.5 години, предава bTV.

"Средната възраст в България за мъжете е 71 г., а за жените 76 г., това е 2018 г. Средно 74.5 г. - това е непрестижна възраст за България, обидна, защото по цял свят и особено в по-напредналите страни, всичко е 80 г.", казва проф. Димитър Чавдаров, автор на книгата "Да остаряваш бавно, е изкуство".

80 е новото 100

Сред основните фактори, които влияят на стареенето и предопределят старостта, са начинът на хранене, стресът, пушенето и местоживеенето.

"Най-сериозният дефект в храненето на хората е препеченото – кафяво има ли отгоре е лошо. На второ място -  огромните количества захари и тлъстини. Тези неща, за да се развиваме нормално трябва да ги има при нас, но в определена хармония и съвкупност. Шоколадът е една от най-полезните храни – умерено, качествено, даже белгийците създадоха един шоколад за дълголетие. Испанците отдават дълголетието на виното. Испанското вино съдържа ресфиратрол - един от факторите, гарантиращ дълголетие. При гърците зехтина
Все пак тези минават за щастливи нации, а българите не са щастлива нация. Тя се определя с няколко параметри и в световните класации ние минаваме на ниско място", пояснява още проф.Чавдаров. 

В класацията с 10-те най-щастливи страни за 2019 г. попадат 8 европейски, като челната позиция е отредена на Финландия.

Друга класация, обаче  показва, че в Япония има най-голям брой население над 100-годишна възраст. От страна на изгряващото слънце е и 116-годишната Кейн Танака, обявена официално през март тази година за най-старият жив човек в света.

"Има един народ хунза в Тибет, който се смята за най-щастлив. Столетниците са най-много, а е толкова първобитен, токова примитивен, но хора на 90, на 100 години си орат си работят с нормален ритъм, постоянен", разказва професорът.

Можем ли, обаче да забавим стареенето и как?

"Аз съветвам хората – два пъти годишно, както правят американците. Те  си правят здравно огледало – пълни изследвания във всякакво отношение. Ако успеем да си поддържаме имунната система на определено ниво, ако няма стрес денонощен това е една гаранция",  съветва про. Чавдаров.

Паралелно с увеличаващия се брой на столетници, върви и увеличаване броя на население в света. От приблизително 7.7 милиарда хора в света през 2019 г. се очаква да нарасне до 8.5 милиарда през 2030 г. и 9.7 милиарда през 2050 г., а дори 10.9 милиарда през 2100 г.. 
 

Въпреки позитивния тренд, статистиката показва, че населението нараства значително по-бавно на година за периода от 2015г.-2020г.(1.1%) в сравнение с големия пик между 1965-1970г. (2.2%). Затова допринасят и страните, за които се очаква населението да намалее с 1% в периода между 2019-2050 г. В изследване на Обединените нации България е на второ място сред 55 страни, за които се очаква загуба на население.